Держава оплачуватиме українцям "хімію" та іншу терапію після лікування раку

Середа, 27 січня 2021, 06:40

Вже з 1 квітня 2021 року розпочне дію  Програма медичних гарантій, в яку додано нові пакети, зокрема, щодо лікування онкозахворювань. 

Про це розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час брифінгу 26 січня, - пише "Українська правда.Життя".

"У 2 та 4 кварталі 2021 року планується додати та розширити перелік пакетів, які будуть застосовуватися. У нас нова Програма медичних гарантій почнеться з 1 квітня 2021 року", – розповів міністр. 

За його словами, до Програми медичних гарантій будуть додані такі пакети:

  •  Хімієтерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах.
  •  Радіологічне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей.
  •  Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями дорослих та дітей в амбулаторних стаціонарних умовах. 

"Це повністю новий пакет, він застосовується і буде введений, тому що там є відповідне специфічне лікування, яке потребує деталізації. Його краще ввести окремим пакетом, що ми плануємо зробити з 1 квітня цього року", – пояснив Степанов щодо третього пакета.

Очільник Міністерства охорони здоров'я зазначив, що також будуть підвищенні відповідні тарифи.

"Якщо, наприклад, на послуги з хімієтерапевтичним лікуванням в нас тариф був 17 843 гривень, то в цьому році ми хочемо встановити вже 25 529 гривень з відповідними коефіцієнтами. Коефіцієнти застосовуються для лікування дітей та дорослих.Наприклад, за готовність надавати медичну допомогу дітям до 18 років буде відповідний коефіцієнт до цієї суми 3, 55%. Аналогічно будуть розраховані тарифи на лікування хворих з гематологічними або онкогематологічними захворюваннями. Також робимо коефіцієнти при радіологічному лікуванні наших пацієнтів", – розповів міністр.

У відомстві зазначають, що з 1 квітня будуть змінювати підходи, додавати нові пакети та зводити коефіцієнти, щоб лікування ставало ефективнішим. 

Нагадаємо, що наразі безоплатна допомога пацієнту з онкозахворюванням в межах Програми медичних гарантій включає:

  •  інструментальну та лабораторну діагностику;
  •  проведення хірургічного втручання в умовах стаціонару;
  •  проведення радіотерапії та хіміотерапії в стаціонарних та амбулаторних умовах;
  •  лікарські засоби з Національного переліку;
  •  медичний догляд, перебування та харчування під час перебування у стаціонарі в лікарні;
  •  психологічну підтримку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: