Поділитись:

Зібрали вже пів мільйона: як лучани допомагають онкохворим дітям

П'ятниця, 22 січня 2021, 20:00

Щойно минув місяць від початку збору коштів, а дві тендітні лучанки вже мають на картці півмільйона гривень. Це гроші на інфузомати для відділення дитячої онкології, які Роксолана Несторук та Юлія Колеснік копійка до копійки збирали з усього Луцька. Від початку зимових свят і до сьогодні їм вдалося залучити до акції близько двох тисяч людей. Це як мешканці обласного центру Волині, так і люди з інших міст, інших регіонів і навіть інших країн. Всі вони об'єднали зусилля навколо доброї справи, результатом якої будуть сотні врятованих дитячих життів. 

Про те, чому це насправді так важливо, дізнавалися журналісти ІА "Конкурент"

Поки ми розмовляли на вулиці, до жінок підійшов знайомий і вручив їм просто у руки тисячу гривень. Роксолана підсумувала: лишилося ще 249 тисяч. Сімсот п'ятдесят тисяч гривень – це приблизна вартість десяти інфузоматів – спеціальної системи для введення в кров медичних препаратів. Завдяки цій системі ліки можуть вводитися одночасно декількома способами.

"Для хворої дитини це можливість правильно отримувати хімію. Існують різні протоколи лікування. І якщо ми говоримо про лейкемію і лейкоз, є різні препарати, які вливають діткам. Наприклад, деякі потрібно неперервно вкрапувати протягом 36 годин. Інфузомати ж дозволяють одночасно вводити дитині ще й їжу", – просто пояснює Юлія Колеснік. Вона каже, що такі прилади – це базові медичні потреби. Однак, держава їх чомусь не забезпечує.  

Нині у відділенні всього 5 інфузоматів. Всі їх придбали волонтери. Два Юлія Колеснік із чоловіком купували особисто. Наразі планують закупити ще десять, аби дітки не чекали черги на введення життєво необхідних ліків. 

Люди переказують різні суми. Від однієї – до 29 тисяч гривень. Бо ж і люди різні: комусь дві тисячі – невеликі гроші, а комусь 20 гривень – останні. 

"Мова не йде про якусь конкретну суму, яку хтось повинен переказати. Мова про те, що якщо ми всі спільно об'єднаємося, тоді нам буде під силу ця справа. Це проблема не однієї людини, і дай боже нікому її не знати з досвіду", – розповідає Роксолана Несторук.

За її словами, до справи долучаються навіть батьки онкохворих діток. Їм часто бракує грошей на лікування своїх дітей, а проте вони роблять внесок. Бо ніхто не знає, чия дитина наступною втрачатиме дорогоцінний час в черзі на хімію.  

Наразі найважливіше, кажуть жінки, зробити розголос. Аби про їхню акцію дізналися люди на Волині та за межами. Аби люди їм повірили та допомогли зробити порятунок дітей якіснішим та ефективнішим. 

"Люди не завжди розуміють важливість цієї проблеми і цих апаратів. Є багато різних кампаній. Десь, звісно, є і аферисти, тож люди не поспішають довіряти. Ми хочемо робити все максимально прозоро. Ми звітуємо про кожне надходження у вайбері. А в кінці зробимо якусь подяку для всіх наших учасників". 

Також, коли гроші буде зібрано, жінки проведуть своєрідний тендер, де прозоро і публічно визначать найкращого постачальника медичного обладнання. 

"Нам головне зараз закрити збір, замовити інфузомати. Ми оголошуємо відкритий тендер, і закликаємо всіх, хто має якісь контакти, пропозиції, знайомства і досвід. Будемо шукати найвигідніше і найякісніше обладнання. Ми хочемо закрити це питання у дитячому онкологічному відділенні, щоб воно не піднімалося ще хоч років 10. Ми націлені купувати найкращі апарати. Не дешевші, не вживані. Наші діти заслуговують мати найкраще", – говорить Юлія Колеснік. 

Долучитися до акції можна, надіславши кошти на рахунок: 5168 7520 1018 4425.
Детальніше про акцію можна розпитати Роксолану Несторук та Юлію Колеснік
Звітування відбувається у вайбер-групі за посиланням.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів