Поділитись:

Дерибан, тиск на бізнес та ДТП: чим запам'ятався скандальний заступник Петрочук

Понеділок, 25 січня 2021, 09:00

Водій вантажного автотранспорту Костянтин Петрочук став депутатом Луцької міської ради у 2015 році за списками «Радикальної партії Олега Ляшка». 

Так, через кілька років він сидітиме на сесії з наліпкою «ЗеКоманди», а ще згодом доєднається до партії «За майбутнє», хоча і безуспішно для себе. Проте починав ексзаступник луцького мера саме в команді, в якій люблять брати «зрадників на вила». Певно, тоді він ще не знав, яка політична кар’єра чекає на нього у підсумку. 

Нещодавно власні джерела ІА "Конкурент" повідомили, що Петрочук, який дуже сподівався залишитися бодай на якійсь посаді у міській раді, найімовірніше, не отримає нічого. Навіть позиція радника йому не світить.

Зважаючи на це, ми підготували матеріал, у якому пригадаємо моменти, якими найбільше запам'ятався Костянтин Петрочук.

Епопея з відкликанням

Вперше Петрочук гучно оскандалився у 2017 році, коли через голосування за рішення, які судом були визнані незаконними, над ним нависла загроза відкликання із міської ради. Разом із цим він «завдав глибокої рани» серцю Олега Ляшка, який не витримав сорому та з ганьбою прогнав його з «Радикальної партії»

"Усі троє запроданців вигнані мною з Радикальної партії. Також я доручив розпочати юридичні процедури, щоб позбавити зрадників депутатських мандатів", – лютував у березні 2017-го Ляшко, погрожуючи колишнім однопартійцям.

Ймовірно, що слова уже екслідера не дуже турбували Петрочука. Він отримав посаду заступника міського голови, і його кар'єра повинна була піти вгору. Але вже через декілька місяців погрози головного "радикала" країни почали набирати реальних "обрисів", а в липні взагалі стартувала процедура відкликання Костянтина Петрочука та чотирьох інших депутатів. Упродовж десяти днів ініціатива набрала необхідну кількість підписів від лучан. Щоправда, надалі справа забуксувала в територіальній виборчій комісії.

Під час численних та скандальних засідань комісії у серпні 2017-го частина членів просто саботувала її засідання, щоб заблокувати рішення про відкликання. Потім розпочалися суди, які завершилися рішенням Верховного Суду, яке змусило членів ТВК знову розглянути питання щодо відкликання. І вони розглянули, вдруге врятувавши Петрочука і компанію. 

Скандальна очистка води у міському басейні

Як ми згадували раніше, Петрочук після скандального перевороту у міськраді отримав посаду заступника мера. Під його відповідальність відійшла гуманітрна сфера, зокрема й спорт.

Невдовзі після свого призначення він зайнявся "реформами", внаслідок яких з'явився департамент сім'ї молоді та спорту, а Луцьку СДЮШОР з плавання очолив тренер його сина Олександр Сологуб. Дуже зручно, чи не так?

Щоправда, важко зрозуміти логіку Петрочука, який спершу жалівся на те, що через погану якість води у його дітей – висипання на шкірі, а потім абсолютно начхав на сертифікацію засобів для знезараження. Детально про це писали журналісти ІА "Волиньпост". 

Бійка з депутатами та "Житловий квартал" 

Останній день зими 2018 року запам'ятався лучанам легендарною бійкою у сесійній залі. Спричинили конфлікт два гектари комунальної землі. Тоді частина депутатів, серед якої був і Костянтин Петрочук, виступила за те, аби надати компанії "Житловий квартал" дві ділянки (на Рівненській, 119 та Вороніхіна, 37) в оренду на десять років.

Відмова зняти це питання з порядку денного спричинила справжній бунт, а між обранцями громади розпочалася бійка.

Скандальне засідання тривало до глибокої ночі, і землю згаданому підприємству таки виділили. 

Згодом стало відомо, чому Петрочук так палко боровся за цього забудовника. Як з'ясував "Волиньпост", ТзОВ "Житловий квартал" очолює його швагро Мирослав Джанович Ришко. Крім такого свояцтва, чоловіків пов’язує ще й спільний бізнес – фірма «Вуд-Експо», офіційним власником якої є той самий Ришко. А Петрочук у своїй декларації чесно вказав, що є кінцевим бенефіціаром тої ж компанії, тобто особою, яка реально впливає на діяльність підприємства. До речі, саме тут він і працював водієм. 

Зі слів ексзаступника Луцького міського голови Юрія Моклиці, ділянку, яку віддали абсолютно безкоштовно, можна було продати з аукціону за 500-700 тисяч доларів, які б поповнили міський бюджет. 

Тиск на бізнес: парковка, відібрана у "Променя" 

Земельного скандалу Костянтину Петрочуку було мало, і в травні 2018 року на сайті Луцької міської ради з'явився проєкт рішення виконавчого комітету про розірвання в односторонньому порядку договору про співпрацю між школою плавання та товариством "Проміньпарксервіс".

Співпраця полягала в облаштуванні спільної парковки на території Луцького плавального басейну, якою могли користуватися як відвідувачі школи плавання, так і відвідувачі РЦ "Промінь". Окрім того, було облаштовано окрему парковку біля басейну, а також встановлено спортивний та ігровий майданчики.

Як повідомляв "Конкуренту" колишній директор РЦ "Промінь" Дмитро Грелюк, бажання розірвати договір про співпрацю в односторонньому порядку стало прикрою несподіванкою.

"До нас ніхто не звертався із жодними претензіями. Про намір розірвати угоди ми дізналися з проекту рішення, винесеного на виконком. Вважаю це політичним тиском на РЦ "Промінь", – заявляв Грелюк. 

На засіданні, яке відбулося через декілька днів, Петрочук переконував виконком підтримати розірвання договору в односторонньому порядку. Жодні логічні заперечення окремих членів виконавчого органу та керівництва розважального центру на заваді цим ганебним діям не стали, і парковку в "Променя" таки забрали.

Щоправда, ненадовго. Уже в серпні Господарський суд Волинської області визнав рішення виконкому неправомірним, а в листопаді територію повернули товаристу "Проміньпарксервіс".  

За перешкоджання господарській діяльності на Петрочука навіть відкрили кримінал.

(на відео видно, як Костянтин Петрочук особисто керує встановленням обмежувачів руху на парковці "Променя")

ДТП та неправильне паркування 

Запам'ятався Костянтин Петрочук не тільки бійками, зрадами та корупційними скандалами. Відзначився чиновник і порушеннями правил дорожнього руху. У вересні 2018 року він так поспішав на нараду, що спричнив зіткнення з іншим автомобілем

Ще через кілька тижнів Петрочук засвітиться в групі фейсбуку "АвтоАндони Луцьк", де користувачі "спіймали" його на неправильному паркуванні. 

"Всі ми люди, всі робимо помилки. Я не мав місця, де припаркуватися. Знайшов так", – пояснить своє порушення посадовець.  

 

Кінець епохи Петрочука

Місцеві вибори 2020 року стали кінцем політичної кар'єри Костянтина Петрочука. На відміну від своїх ексколег по фракції, заступник вирішив спробувати закріпитися на "жирному" місці та пробився у списки найбільш рейтингової політичної сили Луцька "За майбутнє". Щоправда, 13-та позиція стала для нього непрохідною, тому він зі своїм 271 голосом підтримки виявився нікому не потрібним. 

Ймовірно, Петрочук плекав надії, що нова влада покладеться на нього та запропонує залишити його персону на посаді заступника або ж хоча б віддасть йому під керівництво департамент сім'ї, молоді і спорту. Але ні.

Залишившись ні з чим, Петрочуку потрібно сподіватися, що його бурхлива депутатсько-чиновницька діяльність не зацікавить правоохоронні органи та не виллється у кримінальні справи проти нього.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Total Recall", або Якою була Луцькрада п'ять років тому (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів