Поділитись:

"ЗеДепутати" та новий "голова" на сесії Луцькради (репортаж)

Четвер, 25 квітня 2019, 20:00

Ігор Поліщук підходить до Євгена Ткачука, обіймає та кілька разів плескає його по спині. Колись вони були лютими опонентами, а сьогодні – однодумці…

Згодом до них приєднується виконувач обов’язків міського голови Григорій Пустовіт. Він тисне руки депутатам та поступово просувається до свого робочого місця. Перед президією його гальмує радник Поліщук. Наче мудрий наставник, він кладе руку йому на плече, щось каже та відпускає працювати.

Григорій Олександрович сідає та просить депутатів зареєструватися. Посадовець повідомляє: сесія розпочнеться після оголошення заяв. Перші – представники Княгининівської ОТГ.

***

Жителі прилеглої до Луцька громади прийшли до місцевих обранців з вимогами стосовно сміттєвого полігону у селі Брище. До трибуни вийшла депутатка Княгининівської сільської ради Анна Войтюк, яка й озвучила ультиматум міській владі:

  • завершити рекультивацію старого полігону;
  • вирішити питання збирання та утилізації фільтрату (якого цілі озера на полігоні);
  • вжити заходів щодо очищення земельних ділянок, які були забруднені фільтратом;
  • забезпечити експлуатацію полігону відповідно до технологічних вимог.

«Якби ви їх (технологічних вимог) дотримувалися, то таких проблем не виникло б», – зазначила вона і запропонувала керівництву Луцькради взагалі шукати іншу земельну ділянку для сміттєзвалища.

Своєю чергою секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт зауважив, що влада міста розуміє стурбованість людей:

«Ми знаємо, що це не нормально, що є проблема фільтрату, не хочемо створювати проблеми для Брища і зробимо все, щоб люди там жили в нормальних умовах».

Наступним слово отримав фермер Олег Галасун. Він зазначив, що міська рада заборонила проводити сільськогосподарський ярмарок біля РАЦСу, чим завдала "удару" по аграріях, які понад 10 років торгують на тому місці. Підтримали фермерів окремі депутати. Зокрема, Андрій Покровський зауважив, що завжди був проти стихійної торгівлі, але в цьому випадку просить не припиняти ярмарку на звичному місці:

«Я вважаю, що ми повинні йти назустріч виробникам та сьогодні не припиняти їхню роботу. А найближчим часом потрібно знайти підходяще місце і облаштувати його».

Натомість Григорій Пустовіт виступив проти проведення ярмарку у традиційному місці:

«Неправда, коли кажуть, що це єдине успішне місце для торгівлі. Будь ласка, йдіть на вулицю Глушець і продавайте свою продукцію. Ми не можемо перетворити все місто на ярмарок».

«Хто ж там купуватиме», – про себе відповіли присутні фермери секретарю ради та згодом покинули залу...

Останньою свою заяву озвучила Юлія Вусенко. Екс-секретарка ради висловила обурення з приводу цензури, яку, на її думку, запровадила тимчасова влада Луцька. Вона повідомила, що з ефіру телеканалу "Аверс" вирізали її думки стосовно проміжних результатів виборів. Окрім цього, Вусенко зауважила, що з відео сесійного засідання, яке відбулося 27 лютого, було вирізано пряму мову її колеги Алли Надточій.

Алла Надточій та Юлія ВусенкоАлла Надточій та Юлія Вусенко

Обурена депутатка вимагала запросити очільницю відділу інформаційної роботи Зою Балюк, щоб вона пояснила, на яких умовах міськрада працює з "Аверсом" та хто дає команди редагувати відеоматеріали з засідань.

Проте замість чиновниці заговорив Ігор Поліщук. Після тривалих пояснень, чому так сталося, і коротких звинувачень у бік окремих депутатів, які, на його думку, влаштовували скандали в ефірі телеканалу, він лаконічно резюмував:

"На "Аверс" ви більше ходити не будете".

(Зі слів Ігоря Поліщука, телеканал "Аверс" відмовився підписувати договір з міською радою щодо висвітлення її діяльності у 2019 році через те, що окремі депутати регулярно влаштовували скандали під час ефірів. З його слів, жоден інший місцевий телеканал теж не захотів співпрацювати з радою. Своєю чергою Юлія Вусенко звинуватила радника міського голови у брехні, зазначивши, що "12 каналу" звернень з відповідними пропозиціями не надходило).

Своєю чергою Пустовіт запевнив, що влада не давала вказівок різати відеоматеріали з сесійних засідань, оскільки це безглуздо.

«Жодних команд вирізати не було! Дурь кожного треба бачити!» – резюмував він, завершивши півторигодинну розминку перед офіційним початком засідання.

***

До перерви депутати встигли розглянути усі земельні питання, внесли зміни до бюджету на 2019-й рік та до порядку формування і використання депутатського фонду. Після тайм-ауту обранці громади спочатку знизили ставку земельного податку, а потім замінили головуючого на засіданні. Ним став "невдало відкликаний" позафракційник Олександр Козлюк.

Цього разу такі ротації не були пов'язані з черговим переворотом у Луцькраді, а стали необхідністю, оскільки в наступному питанні вирішувалася доля Григорія Пустовіта, а точніше його нового рангу.

"Відповідно до Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування", пропонується присвоїти виконувачу повноважень Луцького міського голови Григорію Пустовіту 5-й ранг посадової особи", – мовив Козлюк, сидячі на місці секретаря.

Здавалося б, що таке технічне питання не повинне викликати жодного обговорення, проте Алла Надточій думала інакше. Вічна опонентка Григорія Пустовіта попросила назвати його п'ять досягнень на посаді, на що отримала коротку відповідь від Козлюка.

"Я вважаю, що досягнення Григорія Олександровича було викладено у його річному звіті", – відрізав він.

Проте депутатка не здавалася:

"А за такі речі, як 4 мільйони гривень штрафу через порушення на полігоні в селі Брище, потрібно піднімати ранг та давати надбавку?"

Після ще однієї завуальованої відповіді Козлюка терпець увірвався навіть представнику фракції "УКРОП" Миколі Дендіберіну:

"Нужно приглашать представителей опозиции! Если вы что-то сделали, пускай Алла Владимировна приедет и увидит. Так нельзя!"

Микола Дендіберін: Микола Дендіберін: "Так нельзя!"

"Будемо вивозити опозицію!" – віджартувався і перед Дендіберіним Олександр Козлюк та повернув Пустовіту його "законне" місце.

У наступні хвилини депутати відправили заступника міського голови Костянтина Петрочука вчитися у Національній академії державного управління при Президентові України, дозволили списати Луцькому підприємству електротранспорту п'ять радянських тролейбусів та встановили ряд пільгових орендних плат.

Чергова дискусія виникла, коли до трибуни вийшли начальниця управління освіти Зіновія Лещенко, відома своїми безжальними "зарубами" з Аллою Надточій. Проте сьогодні їй довелося більше протистояти Юлії Вусенко та Тарасу Шляхтичу.

Якщо від Вусенко Лещенко на пару з Пустовітом "відбилися", запевнивши, що луцьких школярів та вихованців ДНЗ невдовзі повністю забезпечать світловідбиваючими жилетами, то фінал дискусії зі Шляхтичем шокував навіть Тараса.

"Рішення не прийнято", – мовив секретар, коли завершилося голосування щодо затвердження умов проведення конкурсів на призначення керівників комунальних навчальних закладів міста.

"Переконали", – в унісон сказали Ткачук з Петрочуком здивованому Шляхтичу, а Зіновія Лещенко мовчки покинула залу.

Євген Ткачук та Сергій Була з наклейками Євген Ткачук та Сергій Була з наклейками "ЗеКоманди"

***

Ближче до завершення пленарного засідання у сесійній залі відбулося ще дві дискусії. Перша стосувалася проекту рішення, яким група опозиційних депутатів (Андрій Покровський, Микола Яручик, Алла Надточій, Юлія Вусенко) пропонувала безоплатно забезпечити пільгові категорії населення індивідуальними газовими лічильниками.

"Це рішення потрібне для покращення життя наших жителів. Ви знаєте, що багатьом дуже важко виживати з настільки високими тарифами. Ми шукали вихід із ситуації і встановили, що індивідуальний лічильник дозволить людям економити", – зазначив Андрій Покровський.

Своєю чергою виконувач обов’язків Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що, відповідно до законодавства, органи місцевого самоврядування не можуть фінансувати закупівлю лічильників, оскільки це обов’язок суб’єкта господарювання, тобто «Волиньгазу».

У відповідь Алла Надточій сказала, що аналогічна програма успішно діє в інших українських містах:

"Подібна ініціатива працює у Миколаєві, до неї долучився народний депутат. Наш проект рішення не порушує закон. Міська влада недостатньо добре вивчила це питання. У документі зазначалося, що програма повинна діяти через департамент соцполітики, який приймає заяви, робить обстеження, на комісії приймає рішення, які громадяни можуть отримати лічильники. А кошти з бюджету міста не йдуть напряму у «Волиньгаз». Це відбувається через департамент соцполітики".

Другу дискусія отримала туалетний присмак, оскільки депутати надали дозвіл на реконструкцію громадської вбиральні на Театральному майдані. Фракція "Самопоміч" пропонувала приміщення туалету продати на аукціоні після закінчення договору оренди з «ЛУЦЬК ФУД СЕРВІСОМ», але депутатська більшість проголосувала на свій розсуд і дозволила будувати в центрі міста кафе з виставкою залою (за інформацією видання "ВолиньPost", власницею і керівницею «ЛУЦЬК ФУД СЕРВІСУ» є Інна Танзе. Як виявилося, Танзе – сестра дружини депутата Луцької міської ради Сергія Були).

***

Перед завершенням сесійного засідання виконувач обов'язків Луцького міського голови Григорій Пустовіт, посміхаючись, привітав депутатів з обранням нового Президента України Володимира Зеленського.

(Цікаво, що екс-радикали Костянтин Петрочук та Сергій Була разом з колишнім лідером фракції "Солідарність" Євгеном Ткачуком (якого підозрюють у дачі хабаря) цього дня працювали з наклейками "ЗеКоманди" на телефонах... Вірять у зміни на краще? Напевно...)

Після цього прозвучав гімн, а сесія завершилася. Далі буде...

ЧИТАТИ ТАКОЖ: "Героїнщики", або Репортаж із сесії Луцькради (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 грудня 2021
21 жовтня 2021
17:20
18 жовтня 2021
13 вересня 2021
07 вересня 2021
18:00
03 вересня 2021
23 серпня 2021
07 червня 2021
16:24
16 травня 2021
09 травня 2021
10:02