Поділитись:

Німецька церква вибачилася за страти "відьом" у XV столітті

П'ятниця, 25 грудня 2020, 00:30
Німецька церква вибачилася за страти «відьом» у XV столітті

Католицька церква у місті Айхштет в Баварії попросила пробачення за тортури і спалення людей за підозрою у чаклунстві з XV по XVIII століття.

Католицька церква в Айхштеті не говорила про це близько 400 років. Але тепер міський єпископ Грегор Марія Ханке пообіцяв встановити меморіальну дошку в місцевому соборі та реабілітувати всіх засуджених, передає Суспільне з посиланням на The Independent. Єпископ описав події як "кровоточиву рану в історії нашої церкви".

Кампанію, яка вимагала від місцевої церкви визнати провину за вбивства і тортури, розпочав художник з Мюнхена Вольфрам Кастнер у 2017 році після того, як натрапив на оригінальні записи, зроблені під час допитів. Так, в рамках кампанії він зачитував долі жертв на площі перед собором у Айхштеті.

Таким чином церква Айхштету також підтримала загальнонаціональну німецьку кампанію, яка вимагає реабілітувати жертв "полювання на відьом". Вона запустилася у 2011 році. З того часу понад 50 міст, серед яких Кельн та Лейпциг, реабілітували страчених за обвинуваченням у чаклунстві та засудили тортури, які влаштовувала церква.

За час "відьомських процесів" в Європі за звинуваченням у чаклунстві стратили близько 60 тисяч людей, з них 25 тисяч – на території сучасної Німеччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів