Поділитись:

«Мир, труд, май» і…Вальпургієва ніч

П'ятниця, 01 травня 2020, 07:40

«Мир, труд, май» і…Вальпургієва ніч

1 травня українці мають черговий вихідний, який дістався Україні у спадок від комуністичного минулого, проте мало хтось здогадується, що Першотравень – свято аж ніяк не соціалістичних працівників, а язичницький шабаш.

Для древніх народів, які населяли Європу, ніч проти 1 травня мала цілком інше, сакральне значення. Саме від 1 травня розпочинався відлік теплої пори року, остаточної перемоги світла над темрявою, тому це свято було таким важливим. Його іменували Початком літа, Травневим днем. Кельти називали це свято Белтайн і саме під такою назвою воно відоме неоязичникам. У перекладі ця назва означає «Вогні Бела», тобто одного з кельтських богів.

«Мир, труд, май» і…Вальпургієва ніч

Ця ніч, бо кельти рахувати початок дня саме від заходу Сонця, розпочинає низку свят на природі, символізує розквіт природи, молодості та сексу. Бейтайнівська ніч особлива, бо для давніх народів і сучасних язичників вона символізує союз Бога та Богині, чоловічого та жіночого єства. Не дивно, що раніше ця ніч була періодом для укладання шлюбів. Ця свято далеке від християнських уявлень про шлюб, бо про ніяку дошлюбну чистоту тут не йдеться. Мовляв, як можна прожити з людиною купу років, не перевіривши, яка вона у ліжку. Белтайн це ще б практика укладання шлюбів на віру, тобто, на рік і один день. Звісно, якщо сподобається такий шлюб можна переукласти.

Символом Першотравня, який зберігся у європейських країнах і фактично не залишився в Україні до нашого часу  це жердина, прикрашена стрічками, переважно зелених, червоних, рожевих кольорів. З символізмом тут усе просто: вертикальний жезл – це фалічний символ, який підкреслює собою буяння природи та сексуальні пориви у цей час. З кольорами теж усе просто: зелений символізує розквіт сил Землі, червоний – жіночу кров, а рожевий – цвітіння квітів о цій порі. Такий фалос-жезл «запліднює» Землю, щоб вона могла дати щедрі плоди восени. Танці довкола такого жезлу оспівували силу родючості та божественний союз. Іноді такі шести сягали довжини у 12-15 метрів в довжину і прикрашалися, окрім стрічок, квітами. Молодь танцювала і в танці сплітала стрічки у різнокольорові коси, символізуючи поєднання чоловічого та жіночого аспектів у природі.

Святкування БелтайнуСвяткування Белтайну

Також традиційним атрибутом Белтайну, як свідчить його назва, є вогонь, найчастіше у вигляді багаття, яке слід перескакувати парами, наче у ніч на Купала. Белтайн  це час справжніх радощів життя, адже у цей період, в людей з'являється все, щоб радіти життю, бути щасливими та отримувати задоволення. Белтайн – це час танців довкола жезлу зі стрічками, багать на верхівках пагорбів та сексу в лісі.

Звісно, що такий розгул плоті не міг пройти повз церковників, які й так замінили Різдвом зимове сонцестояння, а весняне рівнодення – Великоднем. І традиційно в хід пішла антипропаганда. У народному календарі 1 травня – велике народне свято весни, який відзначалося (і відзначається) дуже яскраво і весело у всіх країнах Європи. Першотравневе свято було таке популярне, що церкві не вдалося ввести його в рамки свого календаря, хоча спроби до цього і робилися.

Першотравень «перетворився» у ніч святої Вальпурги, а пізніше його пов'язали з зібраннями відьом по всій Європі, переважно на Лисих горах або у важко доступних для людей місцях, тому відьми збираються на свої зібрання на мітлах. Оскільки тему сексу у народній уяві було важко викорінити, то відьми традиційно летять оголеними.

Вальпургієва нічВальпургієва ніч

Святкування Вальпургієвої ночіСвяткування Вальпургієвої ночі

1 травня протягом століть залишається важливим днем навіть на рівні підсвідомості. Тому не думаю, що це просто збіг, що травневі робітничі протести за кращі умови праці відбулися саме у перші дні третього весняного місяця. Нині Міжнародний день праці відзначається у 143 країнах світу та Україна не стала винятком. Щоправда, в радянський період першотравневі демонстрації отримали офіційне та політичне забарвлення, а на Заході зберегли язичницьку основу, бо подекуди перетворилися на карнавальні дійства, зібравши докупи сучасну дійсність та древні ритуали.

Тому, якщо ви таки порушите карантинні правила і вирушите до лісу на Першотравень смажити шашлики, то ви трішки відьма, незалежно від статі і йдете славити одруження язичницьких богів.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів