Поділитись:

Що спільного у Великодня і Playboy?

П'ятниця, 20 березня 2020, 07:40

Що спільного у Великодня і Playboy?

Ви ніколи не замислювалися над тим, чому у великодньому декорі переважають статуетки та зображення яєць і кроликів? Сподіваюся, що ви уже достатньо прочитали моїх розвідок про колесо року, щоб зрозуміти, що основа Великодня - цілком язичницька, просто дата язичницького свята і християнського, як і в передні рази (тобто, Різдво, Стрітення тощо) розійшлася на тижні.

20 березня відбудеться весняне рівнодення, яке можна назвати основою або навіть предтечею Пасхи. На жаль, християнська легенда про те, що Діва Марія після смерті Ісуса Христа плакала, яйця стали від цього червоними й вона не придумала нічого кращого, як занести їх римському імператору, не витримує ніякої критики. Річ у тому, що Церква традиційно узяла язичницькі народні символи та спробувала їх вбудувати їх у свою міфологічну систему.

Проте для древніх народів яйце було першоосновою, із якої з'явився світ, тобто, яйце було світовим і космічним символом. Яйце було важливим елементом язичницьких ритуалів у Древньому Єгипті, Греції, Римі, Китаї тощо. Не оминула символіка яйця і слов'янські народи. Яйце було уособленням Сонця, життя, родючості. Пригадаймо хоча б казку про курочку-рябу і її золоте яйце, яка назавжди увійшла до українського фольклору.

Традиційно яйце розмальовували у червоний колір і першими це почали робити, ні, не українці, а знову ж таки єгиптяни. Червоний колір вважався захисний і магічним. Тому християнська оповідь про сльози Діви Марії це вже значно пізніші нашарування сенсу.

Яйце було настільки важливим елементом життя людей, що в Україні раніше написали могили овальної форми, які нагадували про три істини - життя, смерть та відродження після смерті. тобто яйце було символом вічного життя. Яйце використовують і з магічної точки зору, наприклад, закопують шкарлупки на полі, щоб добре родило тощо.

Що спільного у Великодня і Playboy?

Тому християнська церква просто не могла оминути такий потужний символ весняного рівнодення і далі у кошичках вірян можна знайти яйця під час святкового богослужіння. Тому якщо ви зараз купуєте шоколадні яйця дітям на подарунок чи плануєте розфарбовувати яйця на Великдень, вітаю, ви трішки язичник і фактично робите ті ж ритуальні дії, що й тисячі та сотні років тому. Адже за мінімальними підрахунками, день весняного рівнодення святкується різними народами уже майже дванадцять тисяч років, - величезна відстань у порівнянні із «новинкою» - християнським Великоднем.

Рухаємося далі. У дитинстві ваші батьки часто приносили нам подарунки «від зайчика» і це - невипадково. Заєць або його більш домашній варіант - кролик - ще один язичницький символ весняного рівнодення, який міцно вплівся у сучасну естетику святкування Великодня. Чого варті блюдечка з зайчиками чи тортівниці з кроликами.

Первісно заєць - це супутник язичницьких богинь весни. Заєць символізує родючість і в деяких трактуваннях навіть жіночий менструальний цикл, бо саме місячні допомагають жінкам відновлюватися. Заєць теж «пострибав» по міфології древніх народів. Так, у Китаї саме місячний зайчик товче у ступі напій безсмертя для місцевих богів, а Середньовічній Європі відьми перетворювалися не лише у кішок чи кажанів, а й у зайців. Для християн заєць - символ похоті та підвищеного лібідо. Тому не випадково, що засновник чоловічого журналу Playboy обрав цей символ логотипом для свого видання, бо зайчики та кролики ще ті пустотливі істоти.

Також у європейській традиції великодній заєць (вірніше кролик весняного рівнодення) символізують світанок і нове життя є атрибутами богині Остари або Еостри, яка і дала своє ім'я Великодню - Easter. Цікаво, що у цьому випадку дві легенди поєдналися і заєць почав відкладати яйця. Як це сталося, запитаєте ви. Дуже просто. Богиня Остара йшла і знайшла мертву пташку. Їй стало шкода її, проте вона не могла повернути її до життя. Тому вона перетворила її на зайця, але в нього зостався вада - на весняне рівнодення він відкладає яйця. Ця язичницька легенда настільки популярна, що у Європі та США дорослі досі на Великдень ховають яйця, а діти їх шукають. На таке свято запрошує дітлахів навіть американський президент.

Тому наступного разу, коли ви обиратимете прикраси до великоднього столу, пам'ятайте про те, що вони - цілком язичницькі.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
10 квітня 2024
04 квітня 2024
10 жовтня 2023
05 серпня 2023
10 квітня 2023
17 квітня 2022
29 квітня 2021
19 квітня 2020
16 квітня 2020
08 квітня 2020