Поділитись:

Навіщо Луцьку Стратегія розвитку та якою вона має бути (відео)

Середа, 16 грудня 2020, 19:30

Депутат Громадянського Руху "СВІДОМІ" Михайло Наход вважає за необхідне якнайшвидше підготувати Стратегію розвитку Луцької громади як базовий документ на наступне десятиліття.

Про це він розповів в ефірі Громадського інтерактивного телебачення.

Упродовж багатьох років Луцьк не мав Стратегії розвитку міста. На думку депутата, так сталося, тому що не було політичної волі керівництва міста і  соціального запиту на її створення.

Хоча, зауважив Михайло Наход, за часів Богдана Шиби певні кроки робили, щоб вона з'явилася, але завжди щось заважало, переключалися на поточні питання, а Стратегію відкладали в довгий ящик. 

"Я вважаю, що так не має бути... Богдан Шиба дуже гордився, що розробили перший Генеральний план міста, прийняли його. Це, фактично, і було основною частиною майбутньої Стратегії", – зазначив він. 

Згодом, під час першої каденції Миколи Романюка, вирішували більше тактичні питання, але не займалися Стратегією. Проте вже за нової каденції Микола Романюк почав роботу над Стратегією – проводилися стратегічні сесії, були виділені певні кошти, була створена робоча група. Та коли міського голови не стало – змінилася політична команда, Луцькрада досить довго і з конфліктами розпочинала роботу.

Проте, зі слів обранця громади, за останні два роки були й позитивні кроки: місто почало трошки дивитися в напрямку Стратегічного плану, зокрема були розроблені і прийняті Стратегічні напрямки розвитку міста Луцька, затверджені Луцькрадою в кінці 2018 року. 

"В тих Стратегічних напрямках було три основні напрямки і 15-20 додаткових. На 70 % цей документ складався з пропозицій нашої команди, внесених Андрієм Покровським", – зауважив Михайло Наход.

Коли стало зрозуміло, що до Луцька можуть приєднатися багато навколишніх населених пунктів, роботу над Стратегією пригальмували. І в цьому, переконаний депутат, є певний позитив.

"Зараз ми точно знаємо, що в нас, крім Луцька, є 35 населених пунктів. Це досить значна територія. І Стратегію потрібно починати практично з нуля", – пояснив він.

Михайло Наход додав, що після прийняття бюджету 2021 року він особисто буде ініціювати дати новий старт Стратегічному плануванню розвитку Луцької громади. І, з його слів, в наступному році, максимум в 2022-му, громада отримає Стратегію, яка буде розрахована на 10-15 років.

"Це має бути відкритий документ, в розробці якого візьмуть участь представники різних середовищ і сфер: підприємці, освітяни, історики і т.д., – розповів депутат від Громадянського Руху "СВІДОМІ". – Є вже і український міжнародний досвід, як зробити якісну Стратегію. Орієнтовно на це потрібен рік. Якщо є політична воля, року має вистачити. Якщо не буде знову якихось катаклізмів, пандемій.. Тут питання – тільки зібрати фахівців... Я докладу усіх зусиль, щоб над ним (документом, – К.) почалася робота і якнайшвидше він був підготовлений".

Михайло Наход зазначив, що дуже погано, коли громада розвивається не маючи кінцевих цілей, або хоча б проміжних завдань. На думку депутата, хорошою точкою відліку може бути 2029 рік – 600-річчя від З'їзду європейських монархів у Луцьку.

"Дев'ять років – нібито значний відрізок часу, але насправді ці дев'ять років швидко минуть. Ми маємо зробити потужний захід чи серію заходів до цієї дати. Для цього потрібно привести Старе місто в нормальний стан, реалізувати не один інфрастуктурний об'єкт. Це може бути як своєрідний проміжний фініш в досягненні хоча  боднієї з цілей, закладених Стратегією", – вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів