Поділитись:

"Наші законотворці нищать українців", – у Луцьку підприємці зустрілися з податківцями (фото)

П'ятниця, 27 листопада 2020, 10:20

У Луцьку місцеві підприємці поспілкувалися з представниками ДПС у Волинській області щодо встановлення реєстраторів розрахункових операцій (РРО), проти якого виступає малий бізнес. 

Про це говорили у п’ятницю, 13 листопада, під час круглого столу. Його організував Громадянський Рух «СВІДОМІ», засновником якого є Андрій Покровський.

Модератор заходу, співзасновник "СВІДОМИХ" Тарас Шкітер наголосив, що ця розмова необхідна, щоб податківці та підприємці спробували знайти порозуміння між собою. 

"Не можна один-одного критикувати безпідставно, але якщо підстави є, то про це необхідно говорити", – зазначив він.  

Своєю чергою податківці розповіли про особливості запровадження РРО. Так, завідувачка сектору прес-служби інформаційної політики Олена Нікотіна зосередилася на законодавчій базі, а начальник відділу фактичних перевірок управління аудиту Валерій Сургент розповів про контроль та штрафи за порушення. Представники ДПС повідомили, що зараз в області РРО встановили уже 48 суб'єктів господарювання. Застосування РРО є обов’язковим, якщо платник єдиного податку другої-четвертої груп в календарному році перевищив обсяг доходу один мільйон гривень

"Зупинити процес запровадження процес РРО неможливо. Воно все одно буде запроваджено. Просто зараз склалися форс-мажорні обставини, які негативно вплинули. З того, що я читаю та бачу в інтернеті, складається враження, що порядний бізнес підтримує застосування РРО", – сказала Нікотіна.

Натомість підприємці наголосили, що встановлення касових апаратів несе за собою чималі витрати та значно ускладнєю ведення звістності. З їхніх слів, це може призвети до масового закриття малого бізнесу або переходу в тінь.

Разом із цим представниця руху #SaveФОП Людмила Патіюк зазначила, що влада повинна була б зайнятися реформою митниці та фіскальної служби, з її слів – це основі вимоги підприємців:

"Дайте нам можливість спокійно завозити товар, щоб я могла самотужки поїхати та спокійно його привезти. Але ж для нас умови на митниці зовсім не такі і ми не можемо цього зробити. Боротися потрібно не з нами, набагато легше це робити на митниці, на кордоні. Після реформ ми зможемо та будемо готові виконати умови, встановити РРО. Хоча й це і дорого. Необхідна для цього система внутрішнього товарообігу коштує тисячу-півтори доларів". 

Також скептично висловилася щодо запровадження РРО голова Волинської обласної організації приватних роботодавців торгівлі і комерційної сфери Тетяна Іовенко. 

"Ми – прості люди та говоримо те, що є. На сьогодні великий бізнес лобіює свої інтереси через свої представників у Верховній Раді. Чи допомогло введення касових апаратів для торгівлі складною технікою побороти контрабанду? Чи зупинили нелегальне ввезення та вивезення алкоголю? Ні.

Я вважаю, що місцеві податківці не винні у цьому, ми завжди знаходили спільну мову. Але наші законотворці на найвищому рівні нищать українців. Вони ніби самі кажуть, що їдьте в Польщу та піднімайте економіку інших країн". 

Зауважимо, на круглому столі були присутні: 

  • Тарас Шкітер –  депутат Луцької міської ради, співзасновник Громадянського Руху «СВІДОМІ»
  • Учасники:
  • Алла Надточій –депутатка Луцької міської ради.
  • Сургент Валерій – начальник відділу фактичних перевірок управління аудиту 
  • Нікотіна Олена – завідувач сектору прес-служби інформаційної політики та адміністрування субсайту
  • Патіюк Людмила– підприємець, представниця громадського руху #SaveФОП
  • Іовенко Тетяна – голова Волинської обласної організації приватних роботодавців торгівлі і комерційної сфери

До слова, з 1 серпня почався перший етап запровадження програмних касових апаратів. Відтоді бізнес за бажанням може користуватися спеціальним додатком - так званим "РРО в смартфоні".

З початку наступного року використання РРО для певних видів діяльності ІІ-IV груп фізичних осіб-підприємців мало стати обов'язковим.

З 1 квітня 2021 року мав початися третій етап – РРО (традиційний або програмний) стане обов'язковим для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку ІІ-IV груп незалежно від видів діяльності.

Верховна Рада 4 листопада відправила на повторне перше читання проєкт закону щодо відтермінування впровадження касових апаратів для ФОП II-IV груп до 1 січня 2022 року.

17 листопада Верховна Рада вдруге провалила проєкт закону про відтермінування впровадження касових апаратів для ФОП.
Застосування РРО є обов’язковим, якщо платник єдиного податку другої-четвертої груп в календарному році перевищив обсяг доходу 1 млн гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це танці на кістках": луцький бізнес обурений карантином вихідного дня

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 жовтня 2023
12 жовтня 2023
03 жовтня 2023
18 вересня 2023
16 червня 2023
06 червня 2023
10 квітня 2023
23 березня 2023
03 березня 2023
02 березня 2023