Поділитись:

Вчені створили біорозкладні контейнери для безперервного росту рослин

Неділя, 06 грудня 2020, 01:46
Вчені створили біорозкладні контейнери для безперервного росту рослин

Професійні садівники та садівники-аматори зможуть  вирощувати різні культури рослин за допомогою біорозкладних контейнерів.

Про це пише ІА «Конкурент» з  посиланням на сайт technology.org

Дослідження, проведене дослідниками Університету штату Джорджія, встановило, що у стандартній практиці вирощування певні типи біорозкладних контейнерів розкладаються протягом одного вегетаційного періоду.

Вчені  визначили як  вирощування рослин впливає на розкладання широко доступних біорозкладних або альтернативних контейнерів для вирощування. Цим дослідженням керувала Бетані Харріс, в той час,коли вона здобувала ступінь доктора садівництва під керівництвом професора Боді Пеннісі та ґрунтового мікробіолога Муссі Хабтеселассі з коледжу сільськогосподарських та екологічних наук в університетському містечку УГА Гріффін.

"За стандартних культурних та екологічних умов (підживлення, органічні зміни ґрунту, зрошення) альтернативні контейнери з переробленого паперу, кокосового волокна та волокна деревної целюлози будуть розкладатися в грунті протягом одного сезону", - сказав Пеннісі.

Пеннісі, також спеціаліст з садівництва з UGA Cooperative Extension, сказав, що хоча альтернативні контейнери, виготовлені з побічних продуктів тваринного та рослинного походження, доступні вже більше 10 років, споживачі та спеціалісти галузі повільно застосовують ці екологічно чисті варіанти.

"Однією з причин є розуміння того, що, коли однорічні підстилкові квіти встановлюються в плантаційні контейнери на ландшафті, контейнер не досить швидко руйнується до кінця вегетаційного періоду і, отже, вимагає ручного видалення залишків", - сказав Пеннісі.

Дослідження було зосереджено на трьох факторах, що беруть участь у розкладанні, - вологи, удобренні та органічному внесенні ґрунту - та їхньому впливі на альтернативні контейнери. Дослідники визначили три типи контейнерів та виміряли реакцію кожного на ці фактори.

"У своєму дослідженні ми обрали три типи біологічно розкладних контейнерів - перероблений папір, волокна деревної целюлози та кокосові горіхи. Завдяки їх доступності на ринку та різному вмісту целюлози та лігніну", - сказав Гарріс, який також здобув ступінь бакалавра в галузі “природознавство” та ступінь магістра з ентомології CAES.

Гарріс ознайомився з літературою попередніх досліджень щодо біологічно розкладних контейнерів та того, як вони використовувались у садівництві та розпліднику. Потім вона працювала з Пеннісі та Хабтеселассі, щоб визначити кращий спосіб проведення лабораторних випробувань для отримання результатів.

Протягом проєкту команда досліджувала зразки ґрунту з певними комбінаціями вмісту води, органічного внесення ґрунту та добрив. Вони провели три окремі дослідження .Одне з них було спрямоване на оцінку розкладання кожного типу альтернативних контейнерів. Кожне дослідження займало 182 дні, що відображало тривалість типового періоду вегетації однорічних квітів підстилки.

Дослідники використовували контрольні групи для кожного дослідження, в якому зразки ґрунту без біологічно розкладного контейнера отримували однакову обробку вмісту води, органічних добавок та добрив. Вони відрізняли це дослідження від минулих досліджень, проводячи випробування в контрольованій лабораторії, а не в польових умовах, де інші фактори навколишнього середовища могли вплинути на результати. Гарріс сказав, що різні фактори, такі як рН ґрунту, товщина та щільність ґрунтових мікроорганізмів, також можуть сприяти розкладанню ємності.

Через встановлені інтервали протягом кожного експерименту дослідники вимірювали швидкість розкладання кожної проби, використовуючи пастки вуглекислого газу. Чим більше в грунті виділяється вуглекислого газу, тим вища швидкість розкладання. Цей метод запропонував точність та новий підхід з попередніх досліджень. Він оцінював залишок ваги контейнера, а не кількість виділеного вуглекислого газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів