Поділитись:

Науковці дослідили що роблять рослини в темряві

Четвер, 03 грудня 2020, 00:10
Науковці дослідили що роблять рослини в темряві

Позбавлені сонячного світла, рослини не в змозі перетворити атмосферний вуглекислий газ у вуглеводи. Вони  втрачають найважливіший будівельний елемент. Не настільки секретною зброєю рослин для боротьби з цією та іншою нестачею є автофагія. Подібно до переробки, автофагія допомагає розщеплювати пошкоджені або непотрібні клітини, завдяки чому будівельні елементи рослини можна використовувати знову.

Про це пише ІА «Конкурент» з посиланням на Technology.org

Нове дослідження Вашингтонського університету в Сент-Луїсі показує, що рослини, яким не вистачає основних компонентів для автофагії через проведений час у темряві, повинні проявляти творчий підхід щодо переробки поживних речовин, таких як вуглець.

Професор Річард Вієрстра проводив своє дослідження на прикладі кукурудзи, широковживаній культурній рослині. Повне дослідження можна знайти у науковому віснику "The Plant Cell".

Один із авторів дослідження, Фіон Маклафлін, зазначає, що кукурудза- це швидкозростаюча рослина, і гомеостаз поживних речовин особливо важливий для підтримання  стрімкого зростання. Використовуючи кукурудзу, вирощену з геном ATG12, дослідники загорнули листя рослин у фольгу, щоб захистити їх від прямого світла. Після вищезгаданих дій вони застосували найсучасніші прилади для порівняння та аналізу транскриптома, протеома, метаболома та іонома кукурудзи. Дослідники зафіксували зміни в метаболітах, пов’язаних з амінокислотами, вуглеводами та нуклеотидами.

Вієрстра повідомляє, що проведені маніпуляції дали змогу створити поглиблений огляд найважливіших процесів, що відбуваються під час потемніння листя. Регуляція альтернативних катаболічних процесів, включаючи протеїнази та фосфоліпази, а також коригування альтернативних респіраторних сполук посилили розуміння важливості автофагії та підтримання доступних джерел енергії.

У їх попередній роботі, Вієрстра та Маклафлін, теж проводили дослідження над кукурудзою, позбавляючи рослину іншого важливого макроелемента, азоту.

Окрім того, що це має важливе значення для утворення різних метаболітів, це також дає змогу зрозуміти як автофагія проводить азот, який отримує через коріння, до листя рослин.

Розуміння того, як аутофагія контролює ефективність використання поживних речовин, є важливим для розробки нових стратегій вирощування сільськогосподарських культур, використовуючи альтернативні ресурси. Окрім того, це могло б потенційно змінити білковий склад сільськогосподарських культур, зробивши їх більш поживними та прибутковими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів