Поділитись:

У США створили робота, який нагадує людям поливати рослини

Вівторок, 24 листопада 2020, 01:39
У США створили робота, який нагадує людям поливати рослини

У США створили робота, що вимірюватиме вологу в рослин та нагадуватиме господарям про необхідність поливу.

Про це пише ІА "Конкурент" із посиланням на сайт technology.org

Кожен дачник, садівник чи фермер знає як важливо вчасно поливати рослини.  А якщо мова про десятки або сотні гектарів, то можна побачити проблеми, з якими стикаються виробники, підтримуючи здорову врожайність при розумному управлінні водними ресурсами.

Щоб точно визначити потреби у воді, треба вручну зривати окремі листя з рослин, поміщати їх у камери високого тиску де застосовують тиск повітря, щоб побачити, коли вода починає витікати із стебла листя. Проте таке тестування є досить проблематичним, бо  займає багато часу.

Група дослідників з Каліфорнійського університету Ріверсайду та Каліфорнійського університету Мерсед отримала грант на суму понад 1 мільйон доларів від Міністерства сільського господарства США через Національну ініціативу робототехніки Національного наукового фонду для вирішення цих проблем.

В рамках проєкту група розробляє роботизовану барокамеру, яка може автономно відбирати листя та  тестувати їх на місці, щоб надати найсвіжіші дані. Система створюють для роботи у великих полях.

Постійне оновлення даних  допоможе виробникам краще планувати графіки зрошення для економії води, оптимізувати час та зусилля, витрачені спеціалістами в галузі рослинництва,  та сприятиме зменшенню деяких витрат у процесі виробництва продуктів харчування.

Сучасні методи вимірювання передбачають збір зразків листя та транспортування їх до місця, де тестери можуть використовувати точні,камери тиску; або відбір та аналіз зразків листя на місцях за допомогою ручних барокамер.

"У першій категорії зразки листя можуть змішуватися, що робить неможливим їх відстеження до конкретних ділянок поля, звідки вони прийшли. Крім того, властивості листя можуть змінюватися з урахуванням часу, який пройшов між відбором проб та аналізом, що, в свою чергу, може дати оманливі результати", - сказав Карідіс. 

У проєкті використовуватиметься мобільний  робот, оснащений спеціальним пробовідбірником для листя та барокамерою, що  поєднується з безпілотниками, які можуть оглядати поля та направляти робота в потрібні райони поля.

"Використовуючи цей винахід,  можна обстежувати рослини протягом усього дня, навіть на великих полях", - сказав Карпін.

Проект має чотири фази:

  • розробка;
  • розвиток машинного зору, щоб робот міг «бачити» воду, що надходить із листяних стебел;
  • координація роботи кількох роботів - у повітрі та на землі;
  •  оцінка.

Дослідники планують випустити перший набір автоматизованих прототипів  до весни 2021 року, а також оцінити їх ефективність та вдосконалити конструкції в контрольованих налаштуваннях навесні та влітку 2021 року. Вони очікують, що до зими 2022 року будуть завершені установки, щоб розпочати контрольовані польові випробування.

"Сільське господарство Каліфорнії є проблемою з точки зору масштабованості. Але це захоплююча співпраця, тому що ми зможемо розробити систему, яка працюватиме на різних видах сільськогосподарських культур", - сказав Карпін. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів