Поділитись:

"Завдяки ГМО можна сповільнити кліматичні змінити", - вчені

П'ятниця, 20 листопада 2020, 00:35

Численні дослідження американських науковців показують, що генетично модифікованні організми є чудовим інструментом у сповільненні кліматичних змін. 

Про це повідомляє ІА "Конкурент" з посиланням на technology.org.

Боротьба з неминучою кризою в наслідок зміни клімату на сьогодні стала глобальним пріоритетом. У зв'язку з цим вчені з США дискутували на тему технології модифікації генів , що може видозмінювати рослини та організми для зменшення викидів вуглецю (СО2) та сповільнити кліматичні зміни. Вони також розглянули потенційні ризики широкого використання цих генетично модифікованих організмів, включаючи етичні проблеми та опір громадськості через проблеми безпеки.

Зміна клімату - це глобальна проблема. Не зважаючи на міжнародні угоди про боротьбу зі зміною клімату, викиди парникових газів продовжують зростати, а глобальна температура продовжує підвищуватися. Наслідки таких процесів несуть шкоду усій планеті: нещодавні пожежі в США та Австралії, повені через сильні опади та значні втрати врожаю.

Скорочення викидів парникових газів, хоч і має вирішальне значення, проте цього недостатньо. Вуглець (СО2), який ми так активно постачаємо в атмосферу, залишається там на невизначений час і якщо не зменшувати його кількість, то клімат на всій планеті невпинно погіршуватиметься. Тому пошук рішень для зменшення викидів СО2 в атмосферу є вкрай важливим.

З огляду на це, група вчених із США та Ізраїлю запропонувала стратегію утилізації CO2, яка використовує потужні методи синтетичної та системної біології (CCБ). Подальший розвиток та впровадження ССБ може скороти викиди СО2 в атмосферу. На симпозіумі, що відбувся в Бостоні, вчені обговорили свої ідеї щодо пом'якшення  наслідків зміни клімату, а результати обговорення опублікували в науковому журналі "BioDesign Research".

«За останні два десятиліття інженери-біомедики розробили та навчились маніпулювати схемою, яка дозволяє клітинам здійснювати біологічні процеси з розширеними функціями: у цьому випадку видалення СО2 », - розповів Чарльз ДеЛізі, професор Бостонського університету та головний автор наукової публікації.

У цій роботі науковці почали з узагальнення кількох способів, за допомогою яких ці фенотипи рослин можуть бути розроблені.  Вони запропонували  видозмінювати гени, які, наприклад, змінюють співвідношення коренеплодів та пагонів, щоб збільшити кількість CO2, що потрапив у ґрунт.

Крім того, генетично змінювані властивості листя можуть збільшити врожайність: наприклад, рослина може бути видозмінена, щоб переробляти більше енергії за допомогою фотосинтезу, не потребуючи великої кількості сонячного світла, або вони можуть стати більш стійкими до посухи через листя, які не пропускають багато води під час випаровування. Збільшення врожайності означатиме, що потрібно менше землі для вирощування достатньої кількості їжі.

Інші цікаві генетичні модифікації рослин включають надання їм здатності «фіксувати» азот (перетворюючи газ азоту у форми, які рослини можуть використовувати для росту).  В даний час це можуть робити лише бобові (квасоля) з азотфіксуючими бактеріями, але якщо цю здатність можна додати до  основних культур, таких як пшениця, то можна буде витягнути велику кількість “закису азоту”, головного парникового газу, з  атмосфери.  Крім рослин, різні бактерії також можуть бути використані для зменшення кількості викидів вуглецю в атмосферу

Така стратегія має численні екологічні та економічні переваги і  безумовно варта серйозного розгляду.

"Важливо наголосити, що з використанням цієї технології,  ми могли б отримати безпрограшну стратегію стримування кліматичних змін. Використання біоінженерії у проектування заводів, що вилучатимуть вуглець, забезпечить високу врожайність. А це в свою чергу зменшить дефіцит продовольства, та стимулюватиме економіку", - підсумував професор ДеЛізі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
16 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024