Поділитись:

Автоматизація кулінарії: вчені винайшли робота, що посмажить за вас цибулю

Субота, 28 листопада 2020, 03:23
Автоматизація кулінарії: вчені винайшли робота, що посмажить за вас цибулю

Домашні роботи швидко розвиваються і допомагають людям виконувати різні повсякденні завдання. Кулінарія – одне з них. Однак неструктуроване та динамічне кухонне середовище є таким собі викликом для штучного інтелекту, тому науковці працюють над активною співпрацею людини і робота в домашніх умовах.

Про це пише ІА «Конкурент» з посиланням на technology.org .

У ході численних досліджень науковці створили робота, що допомагає людям, виконуючи задані команди та автоматично контролюючи тепло. Система оснащена камерою, кутовим положенням і датчиками температури. Модуль класифікації зображень здатний розрізняти різні поняття, зокрема «Цибуля, зготована до м'якості».

Робот керується інструкціями щодо рецептів і повідомляє про закипання води або про потребу щось перемішати у каструлі. Під час експерименту користувач зміг успішно приготувати макарони з томатним соусом. Майбутня база даних про рецепти може бути загальнодоступною, де користувачі будуть ділитися своїми рецептами із зображеннями.

Невирішеною проблемою автоматизації кулінарії є проектування спільний робочих поверхонь на кухні. Зокрема, роботи борються зі спритністю в неструктурованому та динамічному кухонному середовищі. Вчені вважають, що співпраця людина-машина може бути досягнута без роботизованих маніпуляцій. Цей орієнтований на людину підхід не вимагає виконавчих механізмів і сприяє динамічній, природній співпраці.

«Ми показуємо, що автоматизація, яка допомагає діям, що керуються користувачами, може запропонувати значну допомогу в приготуванні їжі та може створити бази даних зображень, необхідні для повністю автономних робототехнічних систем майбутнього. Ми пропонуємо реалізацію нашої роботи з відкритим кодом та заохочуємо дослідницьке співтовариство спиратися на неї», – кажуть вчені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів