Поділитись:

Стабільна сонячна енергія: науковці створили технологію миттєвого моніторингу

Субота, 28 листопада 2020, 02:56
Стабільна сонячна енергія: науковці створили технологію миттєвого моніторингу

Сонячна енергія як один з видів відновлюваної енергетики набуває все більшого поширення. Ефективність виробництва електроенергії та виробничі можливості сонячних панелей також досягли високого рівня. Зараз ключове питання полягає в тому, як зробити їх стійкими.

Про це пише ІА «Конкурент» з посиланням на technology.org .

Усвідомлюючи важливість цього питання, Міні Лі з Шанхаю, Китай, працює над вдосконаленням оригінальної технології, яка автоматично виявляє проблеми в окремих панелях, що є дуже зручно для обслуговування сонячних батарей. Датчики, прикріплені до панелей, відстежують робочий стан в режимі реального часу.

«Існуюча технологія, що використовує бездротовий зв'язок, насправді вимагає складного підключення до багатьох ретрансляційних станцій, що спричиняє додаткові витрати. Більше того, моніторинг можливий лише для блоків панелей, із зусиллями людини, необхідними для виявлення конкретних поганих панелей всередині блоку. Натомість наша платформа IoT може контролювати стан кожної панелі. Це результат оригінальної технології UTokyo, яка дозволяє нам передавати інформацію, отриману датчиками, по лініях електропередач», – каже дослідник.

Лі перейшов з Університету Фудана в науково-дослідну лабораторію Казуро Кагеями Вищої інженерної школи за спеціальністю «Технологічний менеджмент для інновацій» та влаштувався на роботу в корпорацію Sony. Отримавши ступінь магістра з управління технологіями, Лі відчував місію використати університетські технології для використання в суспільстві, але управління підприємством не пройшло гладко. Незважаючи на те, що він заснував компанію, через півроку, каже, що був готовий залишити посаду через непевне майбутнє та вичерпані кошти. Що не дозволило йому відмовитись, це слова коханої людини, яка працювала співробітником університету в Шанхаї.

«Перш ніж запустити компанію, я сказав, що якщо вона піде добре, я повинен запросити її до Японії, тоді як якщо ні, я повинен повернутися до Китаю. Коли я повірив їй, що шукаю роботу через проблеми з компанією, вона сказала мені продовжити цю справу ще трохи. Одразу після цього я отримав велику пропозицію щодо фінансування, саме таким чином я потрапив туди, де я сьогодні», – розповів науковець.

Компанія Girasol Energy продовжила випробування на численних сонячних електростанціях, включаючи сонячний проект Хокуто в парку Оканокуен в префектурі Яманасі з 1800 25-річними панелями та в торговому центрі LaLaport перед станцією кампусу Кашіваноха в Кашиві, префектура Чіба. У липні 2019 року компанія оголосила про капітальний та діловий союз з Kansai Electric Power Group. З огляду на кількість операторів сонячної енергетики, системи яких працюють кілька років і для яких зростає потреба в оцінці статусу окремих панелей, є підвищені очікування щодо цієї технології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів