Поділитись:

Науковці об'єднуються, щоб врятувати корали від знебарвлення

П'ятниця, 27 листопада 2020, 04:10
Науковці об'єднуються, щоб врятувати корали від знебарвлення

Міжнародний консорціум вчених створив першу в історії спільну наукову концепцію для збільшення якості порівнянності результатів наукових досліджень щодо проблеми знебарвлення коралів.

Про це пише ІА «Конкурент» із посиланням на technology.org.

«Знебарвлення коралів – це глибока криза, і ми повинні знайти спосіб пришвидшити науковий розвиток для вирішення цієї проблеми», – запевняє Андреа Гроттолі, професор наук про Землю в Університеті штату Огайо та провідний автор статті з рекомендаціями, опублікованій в науковому журналі «Еколоджікал Еплікейшнс».

Знебарвлення – це суттєва проблема для океанічних екосистем світу: коли корал втрачає колір, зникають водорості, що мешкають усередині й він стає повністю білим. Корал може існувати перебуваючи в стані знебарвлення, але це підвищує ризики захворюваності та відмирання. Такий хід подій може обернутися катастрофою, адже корали захищають узбережжя від ерозії, сприяють розвитку туризму в прибережних регіонах і є важливим середовищем існування для більш ніж 25% морських видів у всьому світі.

Знебарвлення зустрічається все частіше, оскільки атмосфера та води океанів нагріваються через кліматичні зміни.

«Рифи переживають кризу, – зазначає Гроттолі. – І як науковці, ми зобов'язані виконувати нашу роботу якомога швидше, більш ефективно, професійно та якнайкраще. Запропонована спільна концепція – це один із механізмів її вдосконалення».

Консорціумом, що очолює цю діяльність, є Координаційна мережа досліджень з питань знебарвлення коралів. Двадцять сім вчених, що представляють 21 установу по всьому світу, працювали разом у рамках семінару-практикуму в штаті Огайо у травні 2019 року з метою розробки спільної концепції. Мета, за словами Гроттолі, полягає в тому, щоб дозволити вченим порівняти власні наукові доробки, максимально використати зібрані ними зразки рифів та знайти спільну теоретичну основу для досліджень життя коралів.

В тому, що спільної концепції поки не існує, немає нічого дивного, бо наукова галузь, яка прагне зрозуміти причини та способи вирішення проблем знебарвлення коралів, порівняно молода. Перше повідомлення про знебарвлення датується 1971 р. (Гаваї); перше широко розповсюджене знебарвлення було зафіксовано в Панамі в 1982-83 рр. Подію пов'язують з явищем Ель-Ніньо (протилежні екстремальні значення температури води й атмосферного тиску, що тривають близько шести місяців).

Насправді, дослідження з вивчення знебарвлення коралів не починалися до 1990-х років. За словами Гроттолі, дослідники все ще намагаються зрозуміти, чому деякі види коралів є більш схильними до знебарвлення, ніж інші. Проведення послідовних експериментів допоможе науці зробити крок вперед.

«Затвердження спільної концепції дослідження проблеми знебарвлення коралів зробило б нас більш ефективними як наукову дисципліну, – вірить Гроттолі. – Ми змогли б краще співпрацювати й більш ефективно використовувати досвід один одного. Це допомогло б нам прогресувати у встановленні причин знебарвлення коралів. Через зміну клімату та вразливість коралів нам потрібно прогресувати швидше».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
23 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
07 листопада 2023
27 жовтня 2023