Поділитись:

Пандемія: що весь це час робить NASA для боротьби з коронавірусом

Четвер, 26 листопада 2020, 04:10
Пандемія: що весь це час робить NASA для боротьби з коронавірусом

У середині березня, коли значна частина країни закрилася у відповідь на швидко розповсюджуваний коронавірус, команда інженерів з лабораторії реактивного руху NASA в Південній Каліфорнії приступила до роботи.

Лікарі потребували апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), тому команда вирішила розробити недорогий варіант, який не використовував би жодної з тих самих деталей, що й традиційні апарати, аби не конкурувати за постачання. Про це пише ІА «Конкурент» із посиланням на technology.org.

Не знаючи, з чого почати, і знаючи, що все, що вони придумали, потребуватиме швидкого схвалення, інженери звернулись до Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA). Леон Алкалай, керівник стратегічного партнерства JPL, сказав:

"Ми поняття не маємо, що робимо, але у нас чудова команда ентузіастів і нам потрібна допомога".

Представник FDA зазначив, що конструкція вентилятора по суті є "фізичною та рідинною проблемою". Проте він був впевнений, що команда зможе досягти успіху.

"Коли проблема перекладається на фізику, ми знаємо, що робити", – зазначив він.

В NASA інші центри також знайшли способи переорієнтувати свої навички та технології на боротьбу з пандемією. Оскільки рівень зараження та госпіталізації зростав у багатьох штатах, деякі рішення, прийняті польовими центрами NASA навесні, широко застосовуються і сьогодні.

Команда Космічного центру Джонсона розробила апарат ШВЛ, що друкується у форматі 3D, який можна використовувати двома руками для використання в капсулі Orion. Центр перепрофілював його для використання на пацієнтах із COVID-19 і співпрацює з компаніями по всьому світу, щоб доставити його до лікарень. Лише деякі деталі, такі як сильфон, схожий на гармошку, неможливо надрукувати у форматі 3D.

У Космічному центрі Джонсона NASA в Х'юстоні, в якому знаходиться Центр охорони здоров'я та ефективності праці, Управління трансферу технологій поєднало понад 2000 технологій та програм, створених за останнє десятиліття, шукаючи все, що може бути корисним для подолання кризи в галузі охорони здоров'я. Центр подав до ООН портфоліо з 34 технологій з відкритим кодом, а також допомагає декільком групам оновити та виготовити простий вентилятор, спочатку розроблений для космічної програми.

Тим часом Центр польотних досліджень Армстронга NASA в Едвардсі, який знаходиться у штаті Каліфорнія, приєднався до місцевої державно-приватної робочої групи разом із лікарнею та коледжем, сусіднім містом та двома космічними компаніями. В підсумку він запатентував удосконалення кисневого шолома для пацієнтів із COVID-19.

І коли дослідницький центр Глена в Клівленді почув, що знайома компанія працює над оновленням пристрою для стерилізації медичного обладнання та приміщень, центр поспішив на допомогу.

Якщо це допомагає врятувати одне життя

Для JPL швидкий перехід життєздатного апарату ШВЛ означав звернення до багатьох партнерів. До переліку входили дві місцеві лікарні, кілька федеральних установ, Каліфорнійський університет у Лос-Анджелесі та гігант медичних приладів Medtronic.

Вже через 37 днів цілодобової роботи у них з'явився прототип під назвою “Технологія втручання в апарат ШВЛ, доступна локально” , або коротше VITAL.

Майже так само швидко FDA надала пристрою дозвіл на екстрене використання. Наступним кроком було вивести його у світ. Це вимагало нового підходу до ліцензування.

«Співпраця з NASA над апаратами ШВЛ дала можливість дізнатись про нові речі, розвинути компанію та "стати частиною рішення», – заявив генеральний директор Pro-Dex Рік Ван Кірк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів