Поділитись:

Покупки, прогулянки, розчісування: чому випадкові рухи так важливі для здоров'я

Четвер, 19 листопада 2020, 18:18
Покупки, прогулянки, розчісування: чому випадкові рухи так важливі для здоров'я

Карантин переніс активність багатьох людей в межі власної квартири.  Виявилося, що енергія, яку ми витрачали на дорогу, є дуже важливою для нашого здоров'я. 

Опитування лондонського King's College та Ipsos Mori у травні показало, що 48 % з нас набрали вагу під час першого локдауну, – пише Українська правда.Життя. 

У журналі Nutrients в червні опублікували результати дослідження, яке виявило, що лише на кілька тижнів зниження щоденної активності, навіть не переїдаючи, може призвести до збільшення ваги.

Але експерти стверджують, що проблема не у відсутності формальних вправ, а скоріше у недостатньому термогенезі поза фізичними вправами. Це, по суті, всі випадкові рухи, які ви робите протягом дня, від покупок до зачісування волосся. 

"Термогенез –  це енергозатрати на щоденну фізичну працю, крім їжі, сну та фізичних вправ, – пояснює дієтолог із спорту та фізичних вправ з Університету Лафборо Ендрю Шеперд.  Це може бути прогулянка пішки на роботу чи садівництво, аж до метушні".

Переконайтеся, що у вас достатньо цього протягом дня, коли ви не виконуєте фізичні вправи, це краще для вас, ніж спорадичні сплески фізичних вправ, додає професор, лікар-консультант зі спортивних занять в Інституті спорту, тренувань та здоров'я в Лондоні Майк Лоузмор.

"Хоча формальні вправи важливі і корисні для вас, але є окремий фактор ризику,  якщо ви не будете підтримувати термогенез протягом дня, – пояснює він. – Якщо ви сидите цілий день, а тоді пробіжитеся 5 кілометрів – це прекрасно, але це не позбавляє вас від ризиків під час сидіння. Коли ми сидимо, наші м'язи не працюють, у нас низький рівень метаболізму, а це означає, що коли ви візьмете що небудь поїсти, воно відкладається у вигляді жиру, а не йде на затрату енергії, тому що у вас низький рівень метаболізму". 

Занадто багато людей думає, що вони можуть решту часу лежати на дивані, якщо вийдуть на пробіжку раз на день, – додає особистий тренер в центрі The Warrior Method в Лондоні Еліза Флінн: 

"Насправді, лише коли ви тренуєтеся з дуже високою швидкістю – 80% вашого максимуму протягом щонайменше 20 хвилин, тоді ваш рівень метаболізму ще продовжує бути високим після тренування".

Міністерство охорони здоров'я України рекомендує нам кілька видів активності протягом дня і радить зменшувати години сидіння.

Нам потрібні 2 типи фізичної активності щотижня – аеробні та силові вправи.

  • Аеробна активність –  150 хвилин на тиждень. Вона може бути помірна чи інтенсивна. 
  • Вправи помірної інтенсивності – спалюємо від 3,5 до 7 ккал на хвилину (ходьба, їзда на велосипеді з середньою швидкістю, йога). Навіть прибирання вдома – помірна фізична активність.
  • Інтенсивні навантаження – спалюємо понад 7 ккал на хвилину (біг, швидка ходьба, бойові мистецтва, футбол чи баскетбол). Мінімум двічі на тиждень варто виконувати силові вправи — для укріплення головних груп м‘язів. 

Дослідження, яке було опубліковане у жовтні 2018 року в Американському журналі епідеміології, показало, що ті, хто сидить по шість і більше годин на день, мають вищий ризик передчасної смерті з різних причин, таких як серцево-судинні захворювання, рак, діабет, та хворобою Альцгеймера, ніж ті, хто сидить менше трьох годин.

Ендрю Шеперд каже: 

"Ми бачимо набагато більше випадкової активності влітку через те, що люди проводять час на відкритому повітрі в саду або миють машину, і просто мають більше часу, щоб займатися справами".

У тих, чий  офіс перемістився додому, є додатковий виклик, каже він. 

"Термогенез сильно впливає на роботу вдома. Врахуйте, наскільки великий був ваш офіс, як довго ви їздили на роботу, чи їхали ви, чи сідали на громадський транспорт", – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів