Обережно, шахраї: луцький юрист розповів, як "розводять" в агентствах нерухомості (відео)

Понеділок, 14 вересня 2020, 19:30

Агентства нерухомості / ріелтори наживаються на довірливих клієнтах, укладаючи договір про надання так званих інформаційних послуг.

Про шахрайську схему розповів луцький юрист Тарас Гупало.

Звертаючись в агентство нерухомості чи до ріелтора, клієнт платить гроші за отримання інформаційно-консультаційних послуг. Тобто йому нібито надають інформацію про те, що певна квартира в певному будинку, що знаходиться за певною адресою, здається в оренду за певну суму.

Юрист радить: якщо вам таки довелося звернутися в агентство нерухомості і там пропонують договір про надання інформаційно-консультаційних послуг і доведеться наперід заплатити гроші за ці послуги, – тікайте звідти!

"Такий договір підписувати... ні за яких обставин не можна. Це ризиковий договір. Вам ніхто не гарантує 100-відсоткове надання цих послуг", – попередив Тарас Гупало.

На що варто звернути увагу і які підводні камені у ньому трапляються, юрист пояснив на прикладі типового договору про надання інформаційно-консультаційних послуг.

1. Передусім, варто перевірити реєстраційні документи юридичної чи фізичної особи-підприємця, яка надає послуги. 

2. Зверніть увагу на предмет договору. 

"Що таке договір про надання послуг?.. Він не передбачає певного результату. Договір про надання послуг тим і відрізняється від договору підряду, що дані послуги споживаються в процесі даного договору. Тобто по факту в результаті виконання цього договору вам ніякого результату в принципі не буде", – зазначив Тарас Гупало.

3. Дізнайтеся, яким чином вам буде надаватися інформація про ту чи іншу квартиру: чи є контакти менеджера, чи зазначена електронна пошта, на яку можна надіслати запит.

4. Розрахунок за надані послуги. Клієнт платить гроші лише за укладення самого договору – гарантій отримання результату ніхто не дає. 

5. Обов'язки сторін: чи зазначені конкретні обов'язки виконавця та що саме вимагають від замовника.

6. Умови розірвання договору, зокрема в односторонньому порядку з ініціативи агентства нерухомості.

7. Реквізити сторін.

8. Акт виконаних робіт. Він в принципі не може бути в договорі про надання послуг.

Детально про всі пункти та тонкощі формулювань дивіться у відео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: