Поділитись:

«Фронтера» запустила «Кузню волонтерів культури»

Вівторок, 18 серпня 2020, 19:01
«Фронтера» запустила «Кузню волонтерів культури»

Команда Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» розпочала серію навчальних заходів для волонтерів проєкту та майбутніх волонтерів культурних подій та культурних менеджерів під загальною назвою «Кузня волонтерів».

У межах підготовки до ІІІ Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» відбувається школа для волонтерів культури.

Першу онлайн-лекцію провела директорка фестивалю Елла Яцута. 

«Фронтера» запустила «Кузню волонтерів культури»

Із її слів, саме волонтери – це «обличчя фестивалю», адже вони зустрічають авторів, знайомлять їх із містом та допомагають вирішити будь-які питання. З їх усмішки на вході та уважного ставлення розпочинається культурна подія для відвідувачів.

«Волонтерство на культурній події – це перша ланка у кар’єрі культурного менеджера. Часто організатори приділяють обмаль часу для роботи із волонтерами, не надають потрібних інструкцій, відповідно під час події трапляються неприємні ситуації. З іншого боку, волонтер – це активна людина, яка готова приділяти свій час і сили для саме цього проєкту, хоче отримати нові знання, навички, контакти, враження. І організатор повинен потурбуватися, аби ці очікування були здійснені. Ми розпочали цю школу-кузню, бо хочемо, аби наші волонтери цінували фестиваль, до якого долучені, знали, скількох зусиль вартує організувати таку масштабну подію. Але головне, аби вони розділяли цінності та місію проекту, захотіли стати частиною команди «Фронтери», – прокоментувала Елла Яцута.

Координаторка волонтерів Віта Куманська розповіла, що команда «Фронтери» вирішила змінити парадигму:

«Часто волонтерів сприймають, як «дешеву робочу силу», людей, які можуть допомагати задарма. Ми ж хочемо дати щось взамін. Досвід, який ми набули як організатори «Фронтери», готові передати тим, хто хоче стати культурним менеджером і втілювати мистецькі проекти у своєму місті чи громаді».

«Фронтера» запустила «Кузню волонтерів культури»

Програма школи включає основні складові організаційної роботи щодо підготовки фестивалю. Власне, під час зустрічі 15 серпня у креативному просторі «Озерний вітер» технічний директор «Фронтери» Андрій Роговський розповів, як підготувати локацію до події, аби було комфортно і виконавцю/автору, і глядачам.

Також під час навчання було чимало цікавих вправ для знайомства та спільної роботи, які допомогла адаптувати саме для діяльності в культурній сфері психологиня Катерина Бурдило.

«Родзинка нашого заходу – вправи на командобудування», – каже Віта Куманська.

Важливим моментом є те, що до кузні волонтерів долучилися охочі з Луцька та громад Волині. Одним із завдань команди «Фронтери» впродовж 2020 є проведення досліджень культурної спадщини Павлівської, Цуманської, Торчинської, Смолигівської громад та міста Володимира-Волинського. На основі зібраних матеріалів буде створено концепції культурних подій, які можна впроваджувати, аби розвивати подієвий туризм в ОТГ. Фронтерівці сподіваються, що вихованці кузні волонтерів долучаться до організації цих локальних подій у своїх населених пунктах.

Цього року проєкт «Фронтера» реалізується за підтримки Українського культурного фонду, Луцької міської ради, громадських діячів Романа Бондарука та Богдана Шиби.

Довідково: 

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 р. як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів