Поділитись:

«Фронтера» презентувала відеорозмову про луцького генія Костя Шишка

П'ятниця, 31 липня 2020, 08:36

Цьогоріч команда Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» працює над циклом відеорозмов про важливих для Волині постатей, місця й події. Усі розмови будуть опубліковані на YouTube. Підтримує проєкт Український культурний фонд.

Перший епізод про поета й художника Костя Шишка опублікували 28 липня, – інформують у пресслужбі фестивалю.

«Ми давно розмірковували з командою, як повернути в інформаційне поле розмови про важливих персоналій, місця й події, згадати імена, не завжди відомі широкому загалу, але глибоко вкорінені у культурний контекст Волині. Хочемо, аби при словах «Шишко» йшлося про насамперед митця, а не лише місце зустрічі біля пам’ятника на вулиці Лесі Українки. Цьогоріч завдяки підтримці Українського культурного фонду пробуємо втілити давній задум. Серія неспішних відеорозмов і прогулянок письменників, мистецтво-й літературознавців, культменеджерів Луцьком і Волинню, обговорювання й згадування. Вони гуляють та ведуть розмову, як пам’ятають, як відчувають чи уявляють. Ми плануємо опублікувати 14 роликів, але сподіваємось, що наша робота надихне інших також розповідати, писати. «Фронтера» розпочинає розмову, а ви доєднуйтеся», – каже про проєкт директорка фестивалю Елла Яцута.

Ідейниця проєкту Анна Луцюк додає:

«Пам'ять про людей бережемо по-різному: в усних архівах розмов, книжках, приватних і опублікованих спогадах; вона буває персональна, коли зберігається лише рідними, і публічна, коли можна дізнатися про персону з багатьох джерел. Ще історії зберігають місця: якщо вміти прислухатися (це зазвичай під силу письменникам), то вулицями досі відлунюють кроки тих, хто там жив, творив, відчував.Це спроба зібрати усі різновиди пам'яті, вслухатися й переказати вголос почуте».

Ще одним героєм цих розмов є саме місто – Луцьк. А також місця, які відвідають, йдучи шляхами розмов. Тут і Павлівка, і Смолигів, і Торчин, Цумань, Володимир-Волиснький. Дивлячись відео, глядач чи глядачка гуляє поруч, підслуховує розмову, відкриває знайомі локації заново. 

Перше відео з’явилось на Youtube-каналі «Фронтери» 28 липня. Актор Дмитро Безвербний і письменник Павло Коробчук говорять про Костя Шишка. Він відійшов у позасвіти 2002 року, лишивши після себе трохи віршів, картин і спогадів. Шишко – «людина-континент, людина-легенда, луцький геній, від якого лишилася лише тінь на вулицях нашого міста», хоче бути прочитаним і почутим.

Для роботи над проєктом до команди «Фронтери» долучилась акторка театру «ГаРмИдЕр» та режисерка Юлія Яцун. Саме вона створює атмосферу кожного епізоду.

Вже в наступних відео можна буде почути й побачити Сергія Жадана та Любов Якимчук, які говорять про кордони й пограниччя, розповіді про художника Сашка Валенту, Миколу Кумановського, Юрка Покальчука. Тож очікуйте нове відео щовівторка на каналі «Фронтери» і не забувайте підписуватися.

Проєкт реалізовується за підтримки Українського культурного фонду, Луцької міської ради, громадських діячів Романа Бондарука та Богдана Шиби.

Довідка:

Український культурний фонд – державна установа, створена у 2017 р. як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів