Поділитись:

У Луцьку «смакували» вірші Ірванця і Шуміліна (фото)

Понеділок, 27 липня 2020, 17:41
У Луцьку «смакували» вірші Ірванця і Шуміліна (фото)

У межах дофестивальних заходів «Фронтери», яка цьогоріч відбувається за підтримки Українського культурного фонду, 26 липня у пабі «Lucky Bull» виступили два поети.

Олександр Ірванець та Олександр Шумілін читали свої вірші, жартували та згадували багато літературних історій, – інформують організатори. 

Організатори фестивалю «Фронтера» продовжують привозити до міста відомих письменників та відкривати нові або забуті імена. Так, у недільний вечір лучани прийшли послухати класика сучасності Олександра Ірванця та його колегу, який презентував першу збірку, Олександра Шуміліна. Обидва чоловіки пов’язані з Луцьком.

У Луцьку «смакували» вірші Ірванця і Шуміліна (фото)

«Я називаю його своїм другим домом», – зізнався Ірванець та додав, що провів тут чимало гарних днів й писав вірші.

Натомість його молодший колега виріс в нашому місті, тож коли постало питання, де друкувати першу збірку, обрав Луцьк. Олександр Шумілін переміг у конкурсі «Гранослов», в результаті чого вийшла перша збірка віршів «Просте складне».

Олександр Ірванець зазначив, що незабаром і він матиме нові книги, тому сподівається ще приїхати до Луцька з презентацією. Зустріч пройшла в доволі дружній та жартівливій атмосфері. Після одного з віршів Шуміліна його колега зауважив:

«Щоб ви не думали, ніби я не вмію писати верлібри, то теж один зачитаю. Правда в мене наприкінці все одно все скочується до римування».

Організатори назвали захід «Вірші на розлив». Зі слів директорки фестивалю «Фронтера» Елли Яцути, ця метафора підібрана не спроста.

 

У Луцьку «смакували» вірші Ірванця і Шуміліна (фото)

 

«Ми хочемо, щоб гарні вірші лилися так само добре, як і хороші напої. І щоб ми смакували тільки тим, що по-справжньому любимо», – додала вона.

У Луцьку «смакували» вірші Ірванця і Шуміліна (фото)

Задували письменники й різні часи. Для прикладу, Ірванець розповів про те, що колись цензура забороняла використовувати в текстах назви алкоголю. Тож він, пишучи вірш про санітарочку Раю «змахлював». І додав про те, що під словом «спирт» мається на увазі медичний препарат і навіть вказав його формулу. Зачитав він й вірш, де згадує Сергія Жадана, який теж нещодавно був у Луцьку.

Насамкінець усі охочі мали нагоду неформально поспілкуватися з письменниками, придбати їх книги та отримати автограф і фото на згадку.

Довідково:

Український культурний фонд – державна установа, створена у 2017 р. як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного  законодавства, є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів