Поділитись:

Письменники Жадан та Якимчук на луцьких вокзалах про війну, дитинство та квитки на рідну Луганщину (ВІДЕО)

П'ятниця, 07 серпня 2020, 08:15
Письменники Жадан та Якимчук на луцьких вокзалах про війну, дитинство та квитки на рідну Луганщину  (ВІДЕО)

Команда Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» представила на своєму Youtube-каналі нове відео із серії розмов письменників про важливих персоналій, теми, місця Луцька й Волині.  Цього разу письменники з Луганщини Сергій Жадан та Любов Якимчук діляться думками про кордони, фронти та фронтири на фоні луцьких вокзалів.

Так, перша розмова про волинського поета Костя Шишка відбувалася між письменником Павлом Коробчуком та актором Дмитром Безвербним. Днями на Ютуб-каналі проєкту з’явилося друге відео, яке знімали у Луцьку. Два письменники зі сходу – Сергій Жадан та Любов Якимчук – згадують дитинство, свій досвід перших подорожей та обговорюють війну й кордони на Донбасі.  Знімання відбувалися на вокзалі обласного центру, а також поруч колишньої залізниці.

Письменники Жадан та Якимчук на луцьких вокзалах про війну, дитинство та квитки на рідну Луганщину  (ВІДЕО)

«Місто в наших розмовах постає як ще один учасник. Можливо, й лучани по-новому його побачать та відкриють нові місця», – зазначають організатори.

«Вокзали об'єднують країну, вони дуже подібні у всіх містах, бачили мільйон історій і прощань, зазвичай там починалося наше дитяче знайомство із широким світом. Для письменників з Луганщини Сергія Жадана і Любові Якимчук тема вокзалів особливо близька, вже кілька років вони не можуть купити квиток, щоб побачити луганське літо, провідати рідні місця. Їхні спогади розділені фронтиром і фронтом», - пояснює вибір локацій одна з авторок проєкту Анна Луцюк.

Сергій Жадан у відео зауважує, що раніше війни велися не за міста, а, власне, за вокзали. Адже кому потрібен був населений пункт без нормального сполучення. Любов Якимчук поділилася спогадом з дитинства, адже з її містечка фактично можна було доїхати лише у Москву. Вони з однолітками навіть перші гроші заробили на залізниці, продаючи абрикоси.

До слова, має свою історію й старий вокзал, який знаходиться у «промисловій зоні» й про який мало знають й місцеві. З цієї залізниці колись їхали потяги до Сибіру. Часто вони стояли по кілька діб, а в закритих вагонах - люди. Місцеві тишком, аби не побачила охорона, бігали до станції уночі й перекидали їжу, аби хоч якось допомогти.

Колись у приміщенні вокзалу хотіли створити музей, однак ідею не підтримали. Тож зараз це закинута будівля з графіті, де часом збирається молодь.

«Місто зі зміщеним вокзалом - це як людина після якоїсь складної операції», - поділився своїми думками Сергій Жадан.

Письменники Жадан та Якимчук на луцьких вокзалах про війну, дитинство та квитки на рідну Луганщину  (ВІДЕО)

Натомість зараз по всій Україні відчувається «самотність» вокзалів. «Ще півроку тому не можна було уявити, що нас закриють в межах країни. Зараз кордон - це не якась метафора чи образ, а тебе реально не пускають», - міркує письменник.

Згадували митці й про початок війни, коли кордони з'являтися там, де раніше їх не було. У відео багато говорять про поняття «свій-чужий», адже тут йдеться не лише про ворога. Навіть в Україні люди сприймали одне одного доволі вороже, особливо військових під час початку війни.

Натомість Любов Якимчук, родина якої стала вимушеними переселенцями, зауважила, що таким людям ще складніше, адже фактично вони стали чужими й на своїй землі, яку покинули, й на тій, куди переїхали.

Насамкінець письменники зауважили, що в цій країні все ж більше усього, що мало об’єднувати. Сергій Жадан зауважив, що саме: «Наші розбиті вокзали та наші розбиті дороги мали б нас поєднувати».

Повну розмову можна переглянути на каналі проекту:  https://youtu.be/bqeysHDsZZM

Цього року проект реалізується за підтримки Українського культурного фонду, Луцької міської ради, громадських діячів Романа Бондарука та Богдана Шиби.

Довідка:

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 р. як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.

 

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів