Поділитись:

Головний біль: коли не варто ігнорувати і звернутися до лікаря

Вівторок, 11 серпня 2020, 19:35
Головний біль: коли не варто ігнорувати і звернутися до лікаря

Головний біль – це найбільш часта ознака, з якою пацієнти звертаються до невропатолога. Кожен відчуває його по-різному. Він може тиснути, свердлити, пульсувати, бути різним за тривалістю – від кількох секунд до кількох діб, а також різним за інтенсивністю. 

Про це розповіла лікарка вищої кваліфікаційної категорії, кандидатка медичних наук, невролог Наталія Бобрик, – пише ІА "Волинські Новини". 

"Більшість випадків головного болю є доброякісними. Але є частина пацієнтів, які мусять кілька місяців перебувати на спостереженні в лікаря. А інколи головний біль є загрозою для життя людини. І коли пацієнт уперше звертається, здається, з дрібницею – із головним болем, то перед лікарем лежить великий пласт роботи, він передусім має виключити стани, які загрожують життю, з’ясувати, чи є в людини супутні захворювання, які можуть спричинити головний біль. Перший крок до лікування головного болю – встановлення причини його виникнення", – зазначила вона.

Лікарка пояснила, що біль може бути первинним, який не має за собою інфекційних, метаболічних, структурних порушень, а може й бути симптомом недуги, яка не є захворюванням нервової системи.

"До нас на прийом часто звертаються пацієнти з ЛОР-патологією, із проблемами з зубами, підвищенням артеріального тиску, порушенням гормонального фону, захворюваннями щитоподібної залози, пухлинами головного мозку. Невропатолог виключає багато захворювань перед тим, як встановити діагноз і розпочати лікування", – зазначила Наталія Бобрик.

Із її слів, до лікаря варто звертатися тоді, коли головний біль порушує життєдіяльність, тобто настільки інтенсивний, що вибиває людину з колії, коли такі болі турбують часто – кілька разів на місяць, коли вони тривалі – від 12 годин до трьох діб, коли їхній характер змінився і перестали допомагати звичні таблетки.

"Є випадки, коли до лікаря потрібно звертатися ургентно, не чекаючи навіть до завтра. Це коли виникає головний біль великої інтенсивності, раптово, за кілька секунд, особливо, коли він супроводжується ще якимось неврологічним дефіцитом у вигляді двоїння в очах, порушення зору, руху кінцівок чи їх затерпання, порушення свідомості. Ще є важливий симптом, який можна перевірити вдома, навіть не маючи медичної освіти. Це ригідність м’язів потилиці. Коли людина лежить рівно на ліжку, хтось має їй пасивно підняти голову, щоб вона підборіддям дістала до грудини. У нормі підборіддя вільно дістає до грудини. Якщо ви відчуваєте опір м’язів, не можете підтягнути підборіддя до грудини навіть на кілька сантиметрів, це розцінюється як ригідність потиличних м’язів, що характерно для подразнення оболонок головного мозку. Такі симптоми бувають при менінгітах, крововиливах у головний мозок. Це є терміновим приводом звернутися до лікаря", – пояснила вона. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів