Поділитись:

«Мігрень – хвороба молодого віку», – невролог із Луцька

Понеділок, 10 серпня 2020, 15:34
«Мігрень – хвороба молодого віку»,  – невролог із Луцька

Мігренозні болі дуже часто виникають у молодих людей. До того ж на них хворіють жінки утричі частіше, ніж чоловіки.

Мігрень належить до хвороб, які не мають інструментального підтвердження, цей діагноз ставлять за клінічними ознаками, за описом нападів і за методом виключення всіх інших захворювань. Про це розповіла лікарка вищої кваліфікаційної категорії, кандидатка медичних наук, невролог Наталія Бобрик, – пише ІА "Волинські Новини". 

"Переважно мігрень – хвороба молодого віку. Здебільшого вона виникає у дівчаток, передається по спадковості від матері до дитини, починається в юнацькому віці, коли змінюється гормональний фон. І більшість жінок у якомусь періоді життя мігрень переростають. Болі можуть зникнути або навпаки – з’явитися після народження дитини. Якщо у жінки порушений менструальний цикл, є якісь гінекологічні проблеми, то мігрені в неї важче лікуються. Є мігренозні болі, чітко пов’язані з менструальним циклом. Переважно в клімактеричному періоді такі головні болі минають. Але бувають випадки, коли вони не минають, а додаються інші симптоми, наприклад, болі, пов’язані з гіпертонічною хворобою тощо", – пояснила Наталія Бобрик. 

Лікарка зазначила, що бувають такі мігренозні статуси, коли напад триває кілька днів, тоді пацієнти ургентно звертаються в лікарню. 

"У деяких людей перед нападами мігрені є аура. Це симптоми, які з’являються десь за 30 хвилин до болю. Це можуть бути мушки перед очима, зигзаги, затерпання тіла, відчуття запахів, яких немає, невмотивоване погіршення настрою. Ті, у кого ці напади повторюються, в період аури можуть передбачити те, що в них буде напад. Це важливо для таких пацієнтів, тому що при мігрені знеболювальні засоби треба пити на початку головного болю чи навіть у період аури, тоді вони більш дієві. Інколи, коли напад уже розгорівся, знеболювальні не допомагають", – пояснила лікарка. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів