Поділитись:

Волинський експерт розповів, як правильно вести переговори з терористом

Середа, 22 липня 2020, 23:01
Волинський експерт розповів, як правильно вести переговори з терористом

Протягом всього дня вівторка, 21 липня ситуація навколо захопленого терористом автобуса у Луцьку залишалася напруженою. 
Максим Кривош більше 12 годин тримав у заручнках 13 людей, погрожуючи підірвати автобус та дистанційно активувати ще один вибуховий пристрій у людному місці у Луцьку. 

Протягом 9 годин тривав переговорний процес із терористом. До нього були залучені спецілісти нацполіції, СБУ, психологи та навіть Президент. Результатом перемовин стало звільнення заручників та взяття під варту терориста. 

Попри успішне завершення важкої ситуації, люди доволі скептично реагують на всю історію із заручниками. Адже багато питань щодо тактики перемовин залишилися відкритими. Відповісти на них ми попросили консультанта по взаємодії з питань антитерористичної діяльності начальника Управління СБУ у Волинській області Юрія Жулковського

Про те, як  процес перемовин, на що потрібно звертати увагу парламентарям, і чому одні переговори можуть минути швидко, а інші - затягнутися на дні, тижні і місяці - експерт розповів у коментарі для ІА "Конкурент".

Зокрема, він зазначив, що тривалість перемовин - завжди дуже відносна, і залежить від складності вимог, які висуває терорист. Є дуже багато факторів, які впливають на тривалість переговорного процесу. Це і вимоги терориста, і психологічний стан, і готовність розмовляти та йти на компроміс. Часом, розповідає експерт, терористи хочуть говорити тільки з конкретними людьми, і пошук цих людей та залучення їх до процесу перемовин може значно подовжити справу. 

У Волинській області це перший випадок тероризму, тому всі схеми і тактики відпрацьовувалися волинськими правоохоронцями вперше не у навчальному форматі. 

"Тактику ведення переговорів з терористом вибудовує керівник оперативного штабу. Увагу тут варто звертати на все: особисті дані, психологічний портрет, на тих людей, з якими він (терорист - ред.) спілкується, хто має на нього вплив, кого він може послухати. Всі фактори, які можуть призвести до успішного завершення перемовин. 

Право вести перемовини мають експерти, які пройшли спеціальне навчання у академії СБУ. Також можна долучати людей, з якими бажає розмовляти терорист. 

З терористом треба розмовляти спокійно. Агресивний і наказовий тони не сприймаються. З іншого боку, не треба принижуватися. Не йти на вимоги терориста можна тільки тоді, коли вони загрожують життю і здоров'ю громадян. На штурм можна іти також лише у випадку, коли загрози життю та здоров'ю людей немає", - пояснює Юрій Жулковський.  

У Луцьку перемовини відбувалися за допомогою мобільного телефону. Можна також розмовляти за допомогою радіозв'язку, гучномовця. Часом терористи можуть виходити на перемовини самі. Але це зазвичай тоді, коли їх декілька. 

Паралельно з перемовниками працює психолог, який оцінює ризики і допомагає вибудовувати тактику перемовин. 

Робота представників медіа також регламентована. 

"Ми не в праві заборонити журналістам висвітлювати ту чи іншу подію. Але є пріоритетність. Першим пріоритетом є життя і здоров'я громадян. Стаття 17 закону України "Про боротьбу з тероризмом" визначає, яку інформацію ЗМІ не мають права оприлюднювати. Під час проведення антитерористичної операції дозвіл на оприлюднення певної інформації дає керівник штабу. 

Заборонено висвітлювати інформацію, яка викриває спеціальні дії, зокрема, тактику проведення антитерористичної операції. Заборонено висвітлювати інформацію, яка може утруднити проведення операції і зашкодити життю та здоров'ю громадян, інформацію, яка пропагує або виправдовує дії терориста, персональні дані працівників спецпідрозділів і тих, хто задіяний в антитерористичній операції. 

Журналістам важливо погоджувати інформацію, яку вони публікують, і ділитися, якщо мають щось корисне", - пояснює експерт.

За його оцінкою, переговори у Луцьку були успішними, адже заручників звільнили, терориста взяли під варту, і ніхто не постраждав.  

Нагадаємо: 21 липня поліція Волині отримала повідомлення від терориста, який заявив, що взяв у заручники людей на Театральному майдані міста.  Центр Луцька перекритий і для людей, і для автомобілів. Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко прокоментував захоплення заручників у центрі Луцька. Також він назвав ім'я зловмисника. ІА «Конкурент» знайшло сторінку терориста в твітері. Зокрема, там він опублікував вимоги, а раніше публікував відео. Відомо також, що він викинув одну гранату – її вдалося знешкодити вибухотехнікам. 

Згодом на події відреагував Президент України Володимир Зеленський. Він заявив, що взяв ситуацію під особистий контроль.  СБУ розпочала кримінальне провадження щодо захоплення заручників у Луцьку за статтею терористичний акт.

Як відомо, готувався до операції заздалегідь. У Харкові затримали його спільника. Арсен Аваков зазначив, що це неврівноважена людина. Чоловік сформував власне уявлення справедливості, вигадав помсту світові.

Спочатку терорист звільнив трьох заручниківПісля діалогу з правоохоронцями чоловік вийшов з автобуса і здався

До слова, Зеленський розповів, як домовлявся із терористом про звільнення заручників. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  


 

Надрукувати
мітки:
коментарів