Поділитись:

"Я записую відео – він відпускає людей", – про що говорив Зеленський із луцьким терористом

Середа, 22 липня 2020, 08:24
«Я записую відео – він відпускає людей», – про що говорив Зеленський із луцьким терористом

Президент України Володимир Зеленський розповів про комунікацію з терористом, який утримував 13 заручників у Луцьку.

Про це інформує Українська правда. 

"Спочатку треба було оцінити його вимоги, оцінити, наскільки він адекватна людина. Паралельно ми мали перерви у зустрічі з президентом Швейцарії, брали ці перерви, вона все розуміла. Ми хотіли тримати все на контролі, що відбувається, тому що були дійсно трішечки незрозумілі вимоги, через що це відбувається, треба було зрозуміти. Якщо навіть говорити про вимоги, чи відпустить він людей, потім з'явилася інформація, що замінування йде не тільки цього автобусу, але ще в Луцьку є такі місця", – зазначив Зеленський. 

Із його слів, упродовж 9 годин розмовляли з ним усі: від психологів до перемовників.

"Людина хотіла тільки одного: щоб виконані були його вимоги. Пропонували одразу зробити спецоперації, яка, ми з вами не знаємо, чим би закінчилась. Тобто це був би штурм, швидкий, я впевнений, що він був би результативним, але завжди є небезпека, що можуть загинути люди. Тому ми порадилися, я захотів проговорити з цією людиною по телефону і спробувати домовитися, щоб він відпустив людей. Я спробував, говорив з ним. Мене попередили, що він говорить з усіма 10-15 секунд. Трішечки більше він розмовляв з журналістом. А потім кидає трубку. Не хоче продовжувати. Хоче, щоб було виконано всі його вимоги. Ми з ним говорили 7-10 хвилин. Ми домовилися, що він зробить перший крок. Він відпустить декількох наших людей. Я попросив його відпустити пораненого, вагітну жінку і дитину. Він сказав, що пораненого немає, що це був блеф. Тому домовилися, що він відпустить три людини, і я після цього запишу відео", – повідомив Зеленський. 

Також домовилися про те, що після того, відео вийде в соцмережі, він через пів години випускає всіх людей.

"Приблизно так і відбулося. 30-40 хвилин – і він відпустив заручників. І для мене все це очевидно. Це очевидні для мене кроки.  Якщо ми можемо щось робити без штурму, якщо ми можемо не ризикувати життям хоча б однієї людини то… я з такими принципами живу, жив і буду жити. Тому маємо результат. Результат – всі живі. Ми не боремося за рейтингами. Ми боремося за життя. Для мене це найголовніша цінність", – наголосив Президент. 

Нагадаємо: 21 липня поліція Волині отримала повідомлення від терориста, який заявив, що взяв у заручники людей на Театральному майдані міста.  Центр Луцька перекритий і для людей, і для автомобілів. Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко прокоментував захоплення заручників у центрі Луцька. Також він назвав ім'я зловмисника. ІА «Конкурент» знайшло сторінку терориста в твітері. Зокрема, там він опублікував вимоги, а раніше публікував відео. Відомо також, що він викинув одну гранату – її вдалося знешкодити вибухотехнікам. 

Згодом на події відреагував Президент України Володимир Зеленський. Він заявив, що взяв ситуацію під особистий контроль.  СБУ розпочала кримінальне провадження щодо захоплення заручників у Луцьку за статтею терористичний акт.

Як відомо, готувався до операції заздалегідь. У Харкові затримали його спільника. Арсен Аваков зазначив, що це неврівноважена людина. Чоловік сформував власне уявлення справедливості, вигадав помсту світові.

Спочатку терорист звільнив трьох заручниківПісля діалогу з правоохоронцями чоловік вийшов з автобуса і здався

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів