Поділитись:

Дозволив помінятись з сином місцями, – розповідь заручниці про луцького терориста

Середа, 22 липня 2020, 20:28

фото  Суспільного

Лучанка Руслана Д., одна з 13 заручників, розповіла про пережиті 13 годин погроз, стрільби та вибухів.

Про це пише Суспільне.

"Ми з сином вирішили поїхати в село. Дитина моя не хотіла, я її, можна сказати, змусила. Ми не встигали на автостанцію, почали бігти через міст на зупинку, і я кажу сину: "Все, не встигли". Але розвертаємось, дивимося: якийсь автобус. Ми сідаємо і я розумію, що у мене немає маски, починаю її шукати, вдягати. І тут виходить чоловіку ззаду, іде наперед до дверей, і я побачила в нього автомат", — розповідає Руслана і додає, що одразу не зрозуміла, що це захоплення заручників.

"Він розвертається і каже: у сумці в мене є вибуховий пристрій, гранати, у мене є багато зброї, автомат, пістолет. І він сказав, що якщо ми будемо поводитися добре, то все буде добре. Розвернувся до шофера і сказав: повертай, їдь наліво, станеш так, щоб вид автобуса був на готель "Україна", - розповідає жінка.

За її словами, Кривош наказав водію їхати на Театральний майдан обласного центру. Усіх заручників, розсадив по одному під вікнами. Перші постріли пролунали о 09:20. Жінка розповіла, що нападник поводився стримано, але вважав, що його наміри не сприймають: "Він почав дзвонити до поліції, казав: я серйозно це говорю, можете перевірити, повторював, що в нього є зброя і сказав, що в нього в другому кінці міста теж є вибухівка. Тоді вже почала під'їжджати поліція. 2 машини. Це те, що ми бачили, бо вікна були зашторені. Коли вони почали під'їжджати, він почав стріляти по вікнах, щоб показати серйозність намірів. А потім кинув гранату, але нам сказав, що вона не вибухне".

Коли Кривош почав стріляти, у деяких людей почалася паніка, вони почали плакати. Руслана в ту хвилину зрозуміла, що сподіватись немає на кого і треба починати з хоч якусь розмову з нападником, аби розрядити ситуацію: "І коли я його спитала, чи можна ми з сином поміняємось місцями, бо він ближче до сумки з вибухівкою, і він сказав "можна". Я зрозуміла, що з ним можна контактувати".

"Я одразу сину сказала: тільки щось не так, ти на коліна нахиляйся і я тебе закриваю, і буде все добре. Я знала, що зверху або знизу я його обов’язково захищу. Розуміла, що це навряд нас спасе. Дуже близько була вибухівка", - каже Руслана.

Кривош пив заспокійливі таблетки й Барбовал, він сидів біля чоловіка вагітної на 4 місяці жінки. Біля них були гранати. У якийсь момент він дозволив Руслані зв’язатися зі старшим сином і скинути йому вимоги, щоб той розповсюдив їх у ЗМІ. Жінка розповідає, що було жарко та сильно боліла голова, але вона намагалась говорити з нападником і "сказати те, що він хотів чути".

"Був такий переломний момент і йому сказали, що його вимоги неможливо виконати. Ми чули, що йому це сказали. І він каже: я ж прошу небагато, хоча б почати з президента. І я знов почала з ним говорити, нам було тяжко це сприйняти. Здавалось, що ніхто нічого не робить", - розповідає жінка.

Після того, як вимоги почали виконувати, Кривош звільнив перших трьох заручників. Руслана пригадує, що в автобусі весь час хтось плакав, було спекотно, одній з пасажирок стало зле: "Коли він відпустив цю жінку, мого сина та вагітну, він мене посадив біля гранат. Почав передивлятися, складати усе. Я його запитала, що ці гранати які біля мене лежать, вони бойові? Казав одна – муляж, інша – ні".

Під час розмови з Зеленським Кривош сказав, що відпустить усіх за 30 хвилин. За деякий час закурив сигарету і вийшов сам.

 

Нагадаємо: 21 липня поліція Волині отримала повідомлення від терориста, який заявив, що взяв у заручники людей на Театральному майдані міста.  Центр Луцька перекритий і для людей, і для автомобілів. Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко прокоментував захоплення заручників у центрі Луцька. Також він назвав ім'я зловмисника. ІА «Конкурент» знайшло сторінку терориста в твітері. Зокрема, там він опублікував вимоги, а раніше публікував відео. Відомо також, що він викинув одну гранату – її вдалося знешкодити вибухотехнікам. 

Згодом на події відреагував Президент України Володимир Зеленський. Він заявив, що взяв ситуацію під особистий контроль.  СБУ розпочала кримінальне провадження щодо захоплення заручників у Луцьку за статтею терористичний акт.

Як відомо, готувався до операції заздалегідь. У Харкові затримали його спільника. Арсен Аваков зазначив, що це неврівноважена людина. Чоловік сформував власне уявлення справедливості, вигадав помсту світові.

Спочатку терорист звільнив трьох заручниківПісля діалогу з правоохоронцями чоловік вийшов з автобуса і здався

До слова, Зеленський розповів, як домовлявся із терористом про звільнення заручників. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  

 

Надрукувати
мітки:
коментарів