Поділитись:

ВНУ замість СНУ: Лесиному вишу повернуть стару назву

Середа, 24 червня 2020, 15:52

Східноєвропейському національному університету імені Лесі Українки повернуть стару назву.

Відповідне рішення ухвалили у середу, 24 червня, під час конференції трудового колективу вишу.

Так, на конференції вирішили перейменувати СНУ на Волинський національний університет імені Лесі Українки. Ректор СНУ Анатолій Цьось зазначив, що перший крок до цього було зроблено у лютому 2020-го під час круглого столу. Далі обговорення перейменування відбувалося на факультетах університету.

"Назви найкращих університетів світу пов’язані з містами та регіонами, тому слово "волинський" у назві, цілком логічне та зрозуміле, вказує на органічний та безперевний зв’язок закладу з багатовіковою волинською освітньою традицією. Це промоція університету, як освітнього, культурного, мистецького, спортивного центру нашого краю. Водночас слово “волинський” у назві великого та амбітного університету актуалізовує назву нашого краю в масштабах України та Європи", – сказав ректор.

Зі слів Цьося, попереднє перейменування ВНУ у СНУ у 2012 році було зумовлено переспективами, які повинні були відкритися після цього. Зокрема, йшлося про будівництво сучасного студентського містечка. Проте цього не сталося.

"Тоді керувалися бажанням знайти європейські гранти та інвестиції. Навіть в державних документах, поряд із пунктом про зміну назву, йшлося про будівництво студентського містечка. Багато викладачів та студентів мали побоювання, що відбудеться лише перейменування, що і трапилося. Відмовившись від традиційного бренду ВНУ, ми не створили якісно нового бренду СНУ, через що зазнали помітних репутаціних втрат", – зазначив він.

"Повернення у назву нашого закладу слова “волинський” розцінюємо і як вшанування освітньої традиції, і як засіб потужної промоції нашого університету", – додав науковець.

Під час конференції в підтримку перейменування виступили народна депутатка України Ірина Констанкевич, голова Волинської обласної ради Ірина Вахович, виконувач обов‘язків Луцького міського голови Григорій Пустовіт та Людмила Плахотна, начальниця управління освіти Волинської ОДА. За підсумками конференції, трудовий колектив вирішив клопотати перед Міністерством освіти і науки про перейменування СНУ на Волинський національний університет імені Лесі Українки. Остаточне рішення повинні затвердити у столиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів