Поділитись:

Встановили мінімальну вартість контрактного навчання у луцькому "політесі" та СНУ

Четвер, 18 червня 2020, 11:05
Встановили мінімальну вартість контрактного навчання у луцькому «політесі» та СНУ

Міністерство освіти і науки оприлюднило дані щодо мінімальної ціни контрактного навчання у кожному із 160 закладів, що навчають здобувачів вищої освіти, у підпорядкуванні МОН. Серед них і Луцький національний технічний університет та Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки.

Отож, у луцькому "політесі" мінімальна вартість навчання за рік за контрактом на молодшого бакалавра становитиме 9 486 грн. Навчання на бакалавраті (магістр медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування) становитиме 10 540 грн. А мінімальна ціна навчання на магістра становитиме 13 702 грн. 

У СНУ мінімальна вартість навчання за рік за контрактом на молодшого бакалавра становитиме 12 783 грн, на бакалавра (магістр медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування) – 14 204 грн, а на магістра – 18 465 грн. 

“У 2020 році мінімальна ціна навчання на контракті не може бути меншою, ніж 60 % від фінансування, яке держава виділяє в перерахунку на одного студента-бюджетника в конкретному університеті. Це стосується лише 38 найбільш популярних спеціальностей та почне діяти для студентів, які вступатимуть у 2020 році, і не вплине на тих, хто вже навчається. Власне, навіть серед майбутніх першокурсників нововведення торкнеться максимум 16 % цьогорічного набору”, – пояснив заступник міністра освіти і науки України Єгор Стадний.

Мінімальна вартість навчання (індикативна собівартість) враховує доходи людей і не може бути вищою за три середні зарплати у області. Вона поширюється на 38 найбільш популярних спеціальностей у державних університетах і тих приватних, які будуть отримувати державне фінансування. З-поміж них: право, економіка, політологія, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, дизайн, туризм, спеціальності галузей інформаційних технологій та деякі спеціальності сфери охорони здоров’я, зокрема стоматологія, фармація, педіатрія тощо. 

Індикативна собівартість навчання на контракті у 2020 році коливається між 6 та 39 тисячами гривень. Водночас у майже 100 університетах та закладах фахової передвищої освіти мінімальна вартість контракту не буде перевищувати 20 тисяч гривень. А найбільш висока індикативна собівартість навчання встановлена лише у дев’яти закладах.

Переглянути мінімальну вартість навчання на контракті у кожному закладі можна на сайті МОН. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів