Поділитись:

Степанов заявив про медійні атаки та політичний тиск на МОЗ

Понеділок, 01 червня 2020, 18:30
Степанов заявив про медійні атаки та політичний тиск на МОЗ

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив про медійні атаки та політичний тиск на МОЗ і наголосив, що виправлятиме "помилки в медичній реформі".

Про це він сказав у відеозверненні, яке оприлюднене на офіційній Facebook-сторінці МОЗ, – повідомляє Укрінформ.

"За всі роки незалежності України діяльність МОЗ завжди була резонансною, і зрозуміло чому: здоров’я важливе для кожного українця, та водночас за 30 років ніхто в нашій країні не побудував системи охорони здоров’я, в якій кожен громадянин відчував би себе захищеним. Останнім часом МОЗ часто згадують у негативному тоні і звинувачують у всіх можливих і неможливих злочинах, чинять медійні атаки та політичний тиск. Тому я вважаю за потрібне прояснити ситуацію. На посту міністра я вже два місці, тож можу обґрунтовано стверджувати: системи охорони здоров’я в Україні немає. Це окремі уламки радянського минулого, шматочки абстрактних нездійснених проєктів майбутнього, відсутність нормальної нормативної та ресурсної бази, а система повністю знищена. ... Як і доручив Президент, ми виправимо помилки, допущені п’ять років тому при планування медичної реформи. Це не станеться завтра. Для цього потрібне час", – сказав Степанов.

Водночас він заявив, що попередні кроки з реформування медичної сфери в Україні, які здійснювалися останні три роки, не враховували українських реалій.

За його словами, зараз медійний простір поділений на два табори.

"Сьогодні інформаційне поле поділено на два табори. Один табір - адепти так званої псевдореформи, котрі мали абсолютну владу і майже чотири роки експериментували з українською медициною. З іншого боку - вітчизняні лікарі, медичні працівники всіх рівнів, які опинилися під загрозою звільнення. Зараз ці так звані реформатори стали критиками будь-чого, аби тільки здіймати публічний галас, щоб відволікти українців від провалів своєї діяльності", – заявив Степанов.

За твердженням Степанова, попередні кроки в реформуванні призвели до загрози закриття лікарень, звільнення медпрацівників та їх відтоку за кордон.

Водночас, за словами очільника МОЗ, він має спільне бачення медичної реформи з Президентом та Прем'єр-міністром.

"З нами команда професіоналів, нас підтримують лікарі, експерти, фахівці з міжнародним авторитетом. Ми маємо спільне бачення з вирішенням проблем охорони здоров’я з Президентом та Прем'єр-міністром. Я не боюся ніяких нападок і готовий захищати нашу позицію до кінця", –  сказав Степанов.

Президент України Володимир Зеленський закликав главу МОЗ, голову профільного комітету Верховної Ради і головного санітарного лікаря оперативно запропонувати шляхи покращення медреформи і вирішити проблеми, які виникли в результаті запровадження другого її етапу.

Глава МОЗ Максим Степанов заявив, що до 1 червня буде запроваджено фінансування лікарень на рівні 2019 року, головним закупівельником медичних послуг залишається НСЗУ.

Крім того, раніше Степанов заявляв, що розрахунки, на підставі яких запускалася медреформа, були проведені поверхово і нереально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів