Поділитись:

Медреформу реформують: що хочуть змінити

Вівторок, 05 травня 2020, 13:00

Учора, 4 травня, глава держави Володимир Зеленський у своєму відеозверненні повідомив про фактичне коригування медичної реформи, другий етап якої розпочався 1 квітня.

Він закликав міністра охорони здоров’я, голову профільного комітету Верховної Ради та головного санітарного лікаря України запропонувати шляхи, аби роботу не втратили 50 тисяч медиків та продовжили працювати екстрена допомога, багатопрофільні лікарні, онкоцентри, госпіталі ветеранів, більшість дитячих лікарень, психіатрична та туберкульозна служби. Саме ці сфери, зі слів Зеленського, можуть постраждати через нові механізми фінансування медичної галузі.

А вже сьогодні, 5 травня, під час брифінгу очільник Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов розповів про певні зміни в контексті цього звернення.

“Медреформа у тому вигляді, в якому ми її отримали, означає звільнення близько 50 тисяч медпрацівників та закриття 332 лікарень. Усе це - через дефіцит фінансування. Насправді це не передбачає нічого доброго ані для медиків, ані для пацієнтів. Ми не допустимо цієї несправедливості! Це не означає, що ми збираємося згортати реформу. Навпаки, її треба реалізовувати, але суттєво змінивши, враховуючи українські реалії та виправивши допущені при її плануванні помилки. Вже цьогоріч усі медичні заклади мають отримати фінансування не менше, ніж торік. Потрібне підвищення зарплат лікарям та середньому медичному персоналу другої та третьої ланки — це понад 400 тисяч медиків”, - підкреслив Максим Степанов.

При цьому МОЗ терміново готує зміни до деяких нормативно-правових актів, якими буде передбачено, що всі заклади охорони здоров'я, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу, отримують фінансування з державного бюджету не менше, ніж в 2019 році 

За словами очільника відомства, головним закупівельником залишиться Національна служба здоров'я України.

При цьому з 1 червня за Державною програмою медичних гарантій будуть додатково фінансуватися такі пакети:

  • первинна медична допомога;
  • екстрена медична допомога;
  • гострий інфаркт міокарда;
  • гострий мозковий інсульт в стаціонарних умовах;
  • 4 пакети для лікування COVID-19;

“Для того, щоб підвищити зарплати 435 тисячам медиків, необхідно додатково виділити 11 млрд грн, і це буде зроблено з 1 липня 2020 року за рахунок державного бюджету України”, - заявив Міністр Максим Степанов.

З 11 травня почнеться детальна експертиза всієї медичної інфраструктури, щоб визначити спроможність та ефективність госпітальної мережі.

А з 2021 року будуть функціонувати нові медичні тарифи, які будуть ґрунтуватись на ринкових заробітних платах для працівників галузі та якісних стандартах надання медичних послуг.

Колишня очільниця МОЗу Уляна Супрун критично відгукнулася про такі заяви у своєму Фейсбук. Цитуємо:

“Називати “покращенням реформи” боягузливий крок у минуле –– означає брехати та зневажати усіх українців, в тому числі медиків, які заслуговують на гідну та справедливу винагороду за свою роботу.

Справжня трансформація системи охорони здоров’я не може бути втілена, коли влада прагне виключно подобатись. Не можна трансформувати рівень медичної допомоги у лікарнях та поліклініках, коли ти дивишся на медиків як на електорат/потенційний ризик для місцевих виборів восени. Сьогодні і Зеленський, і Радуцький, і Максим Степанов захищають виключно власні політичні інтереси та статус-кво давно діючих в регіонах медичних еліт й фармацевтичної мафії”.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів