Поділитись:

Уляна Супрун поділилася страшилками про медреформу

Понеділок, 20 квітня 2020, 20:00

З 1 квітня стартував другий етап трансформації системи охорони здоров'я — запрацювала Програма медичних гарантій. За програмою НСЗУ оплачує лікування пацієнтам на вторинній ланці, отже кожен має право на безкоштовну амбулаторно-поліклінічну, стаціонарну, екстрену, паліативну медичні допомоги та реабілітацію.

Чим більше загрози гаманцям корупціонерів, тим голосніше кричать замовні медіа про нібито зраду. Які міфи поширюються найбільше та що відбувається насправді, пише у своєму блозі колишня очільниця МОЗу Уляна Супрун.

Міф: З першого квітня всі лікарні закриваються. Пацієнти залишаються без допомоги.

Правда: Договори з НСЗУ на надання медичних послуг за Програмою медичних гарантій підписали 1 645 закладів спеціалізованої медичної допомоги. Це практично всі районні, міські, обласні лікарні країни. В них пацієнти не платитимуть за допомогу, яку покриває Програма медичних гарантій. Натомість медзаклади отримуватимуть кошти за договором з НСЗУ.

Скільки лікарень, в яких областях та за якими напрямками надаватимуть медичну допомогу, можна подивитись тут: https://bit.ly/2ytdVcZ

Серед пріоритетних послуг — допомога при пологах (400 медзакладів), у тому числі допомога при складних неонатальних випадках — 120 лікарень, медична реабілітація, колоноскопія, цистоскопія, хірургічні операції.

Міф: З 1 квітня виклик “швидкої” платний.

Правда: Якщо ви подзвоните на 103 — екстрена медична допомога приїде і надасть вам допомогу безоплатно. Немає значення чи маєте ви укладену декларацію з сімейним лікарем, чи ні.

Міф: З 1 квітня НСЗУ звільняє лікарів і не збільшує зарплати.

Правда: Питання звільнення та збільшення зарплат — це питання, яке вирішують в рамках кожного закладу у договорах між адміністрацію та медичними працівниками.

На первинній ланці ті лікарі, з якими більше пацієнтів уклали декларації, отримали можливість заробляти більше грошей.

На рівні спеціалізованої допомоги пацієнт також обиратиме лікарню і лікаря, у якого хоче отримати медичну допомогу. І гроші від НСЗУ “підуть” до лікарні за ним. Тому медзаклади будуть зацікавленні в залученні кваліфікованих фахівців та створення для них сприятливих умов роботи.

НСЗУ виплачує кошти відповідно до договору, а грошима розпоряджаються у конкретному медзакладі, в який вони надійшли. Але це не означає, що в ситуації, коли головні лікарі вирішують залишити все, як було, медики мають залишатися сам на сам зі своїми проблемами. Місцева влада та громадянське суспільство мають стежити за тим, що відбувається в їхніх лікарнях та допомагати, в разі потреби.

Міф: З 1 квітня психіатричні лікарні зачиняються і люди з психічними розладами залишаються без допомоги.

Правда: НСЗУ оплачуватиме стаціонарну психіатричну допомогу при розладах психіки і поведінки. І якщо надання психіатричної допомоги можливе тільки в умовах стаціонару, і якщо необхідне амбулаторне лікування.

НСЗУ фінансує саме медичні послуги. Психіатрична допомога знаходиться на перетині двох видів допомоги — медичної та соціальної і потребує комплексного рішення та участі профільних міністерств, місцевої влади, а також підтримки міжнародних програм.

Такі ж фейки ми чули й минулого року: лікарні закривають, швидка не приїде, пацієнти залишаться без допомоги. З року в рік, за сценарієм цих міфів весь “кошмар” має відбутися з 1 квітня — дати, коли стартують зміни.

Але озирніться, поспілкуйтеся зі своїм сімейним лікарем, запитайте у знайомих, котрі працюють в медзакладах — всі лікарні на місці та працюють, так було два роки тому, так є і зараз.

Паралельно з кожним етапом трансформації, у ЗМІ чи блогерів з’являються замовні матеріали з новою порцією страшилок. Змінюється лише інтерпретація. Тому так важливо поширювати правдиву інформацію. Так ми допомагаємо суспільству краще розуміти зміни в медичній галузі, а трансформації рухатися без перешкод.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів