Поділитись:

Уряд хоче відмінити другий етап медреформи, – ЗМІ

Понеділок, 04 травня 2020, 23:10

Від джерел з системи охорони здоров'я LB.ua стало відомо, яким чином влада збирається "поліпшити" другий етап медичної системи.

Нагадаємо: другий етап реформи стартував 1 квітня. Він пропонує, що пацієнт може вибирати, в якому медзакладі йому отримати допомогу, а НСЗУ (Національна служба здоров’я України) платить медустановам за надані послуги. Раніше оплата проводилася за ліжко-місце з субвенції.

Про те, що не допустить другого етапу медреформи в нинішньому вигляді, сьогодні заявив президент Володимир Зеленський.

План полягає в тому, щоб скасувати контракти з усіма 1645 установами, які підписала НСЗУ. І гроші розподілити не за принципом, який закладає реформа – залежно від кількості послуг – а за історичним принципом, тобто, кожна установа отримає стільки, скільки в 2019 році.

По суті, це є скасуванням другого етапу реформи.

Таким чином, успішні медустанови, які повинні були отримати більшу кількість грошей, тому що до них звертається більша кількість пацієнтів, не отримають цих грошей, зате ті медустанови, які через малу кількість пацієнтів і низьку якість послуг опинилися під загрозою закриття, тепер не закриються, а продовжать отримувати бюджетні кошти.

"Щоб вистачило грошей, збираються також скасувати деякі пакети пріоритетних послуг – ендоскопію, пологи, неонатологію. Тобто, безкоштовних обстежень і пологів не буде", – говорить джерело.

У разі, якщо план буде затверджений, приватні клініки, які підписали контакти з НСЗУ, в цьому році від держави взагалі нічого не отримають.

Із заявою про те, як зміниться реформа, завтра вранці повинні виступити міністр охорони здоров'я Максим Степанов, голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький і головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Раніше Михайло Радуцький заявляв, що президент цілком розуміє суть реформи і скасовувати її не збирається, а новий міністр Степанов вже кілька разів виступав з критикою другого етапу реформи. Очевидно, ідея скасування реформи виходить саме від нього.

За даними НСЗУ, 954 заклади з тих, які підписали контракт, отримають більше коштів, ніж в попередній рік з державного бюджету. Різниця складе від 4 тисяч гривень до 277 мільйонів. Ще 176 отримають до 10 % менше, ніж отримували в минулому році коштів з субвенції. 107 закладів – менше від 10 до 30%. 331 заклад менше, ніж 50% від медичної субвенції.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024
18 січня 2024
16 січня 2024