Поділитись:

«Луцькводоканал» після карантину серйозно візьметься за боржників

Середа, 13 травня 2020, 14:45
«Луцькводоканал» після карантину серйозно візьметься за боржників

В умовах карантину частина клієнтів КП «Луцькводоканал» припинили оплату послуг водопостачання. Внаслідок цього підприємство опинилося на межі повноцінного функціонування. Через місяць по завершенні карантину найбільшим боржникам може бути припинено подачу та відведення води.

Про це повідомили у пресслужбі підприємства. 

Попри складні фінансові умови підприємство «Луцькводоканал» забезпечувало надання послуг водопостачання та водовідведення у повному обсязі. Більше 500 працівників підприємства виконували свої обов’язки, здійснювався ремонт аварійних мереж, вода в оселі споживачів подавалася цілодобово. Однак проблеми зі своєчасною оплатою послуг лише посилювалися, призвівши до критичного фінансового стану підприємства.

Загалом за чотири місяці 2020 року споживачі боргують підприємству більше 9,5 млн грн. Загальна заборгованість населення зросла із 19,8 млн грн, яка існувала на початку року, і станом на 1 травня становила 28,3 млн грн. Ситуацію також ускладнює низький рівень розрахунків населення із ДКП «Луцьктепло» за послуги гарячого водопостачання. Як наслідок – ДКП «Луцьктепло» боргує підприємству «Луцькводоканал» близько 11 млн грн за холодну воду.

Левова частка приросту заборгованості підприємству «Луцькводоканал» припала на два місяці карантину. Відтак КП «Луцькводоканал» навіть при повних розрахунках за надані послуги вийде на нульову рентабельність, – інформують на підприємстві. 

Також тарифи за послуги водопостачання і водовідведення на підприємстві – одні з найнижчих в Україні. Усі фінанси, які сплачують споживачі, йдуть безпосередньо на витрати підприємства, а про будь-які прибутки не йдеться взагалі, –  зазначили на водоканалі. Тому зростання заборгованості ставить під питання повноцінну діяльність комунального закладу.

Для підтримки діяльності підприємства залучено позику із бюджету Луцької міської ради На початку травня КП «Луцькводоканал» закуповувало електроенергію та реагенти фактично в борг. Тому, враховуючи вкрай складну фінансову ситуацію, Луцькою міською радою була надана безвідсоткова позика з міського бюджету, необхідна для місячної закупівлі енергоресурсів. Така фінансова підтримка дала змогу стабілізувати і забезпечити роботу всього енергетичного обладнання на певний період.

Позику з міського бюджету підприємство «Луцькводоканал» буде повертати, а також буде змушене вдатися до посиленої роботи із боржниками для вирівнювання фінансової ситуації. На наступний день після карантину підприємство письмово, у вигляді попереджень, нагадає усім боржникам про їхні обов’язки погасити заборгованість за послуги водопостачання і водовідведення. А відразу через місяць після нагадування будуть вживатися необхідні санкції аж до припинення надання послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 лютого 2024
29 січня 2024
18 січня 2024
12:50
29 листопада 2023
28 листопада 2023
04 листопада 2023
05 вересня 2023
12 червня 2023
03 червня 2023
31 травня 2023