Поділитись:

У Луцьку перевірили якість бутильованої води: які марки виявилися найкращими (відео)

Середа, 13 травня 2020, 10:00

Вода – джерело життя. Та що, якщо через недобросовісних постачальників вона приносить більше шкоди, аніж користі? В цьому ще у лютому цього року вирішив розібратися Громадянський Рух «СВІДОМІ», співзасновником якого є бізнесмен та депутат Луцької міської ради Андрій Покровський,  та замовив експертизу бутильованої води, яку лучанам щодня доставляють додому та на роботу.

«Ми зробили це дослідження, щоб кожен лучанин знав, яку воду потрібно купувати, а яку не потрібно купувати. Тому що вода – це наше здоров’я. Ми з неї готуємо їжу, ми з неї робимо чай, ми її просто споживаємо як воду. І вона має бути якісною», – зауважив співзасновник Руху Тарас Шкітер.

Для дослідження «СВІДОМІ» відібрали 16 найпопулярніших торгових марок. Ціна за майже 20-літровий бутель із доставкою варіюється від 35 до 200 гривень. Для об’єктивності експерименту бутлі запакували у непрозорі мішки, які запломбували. Після цього завезли до лабораторії КП «Луцькводоканал». Все зробили один і той же день, тож вода була свіжа.

Після перевірки по кожному зразку фахівці склали відповідний протокол з висновком, чи відповідає вода затребуваним показникам. (До слова, дослідження є платним, і його може замовити кожен споживач).

За результатами дослідження лідерські позиції зайняли дві марки бутильованої води – «Моршинська» та «Гірська кришталева». Найгірші результати отримала вода «Оконська-2». З висновками експертизи та сформованим на її основі рейтингом питної бутильованої води у Луцьку можна ознайомитися на сторінці «СВІДОМИХ» у facebook або за посиланням.

У  лабораторії розповідають: 70% зразків – кишіли бактеріями. Вони могли опинитися у воді з різних причин: наприклад через брудні бутлі або погані умови зберігання води, у тому числі після купівлі.

Аби збільшити термін придатності виробники вдаються до хитрощів. Додають у воду антибіотики. А ті, знищуючи  мікрофлору в рідині, своєю чергою, знищують її і в нашому організмі.

До слова, це не перше дослідження, ініційоване Громадянським Рухом «СВІДОМІ». У лютому «СВІДОМІ» організували перевірку якості природного газу в Луцьку.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів