Поділитись:

Через карантин у грибарії біля Луцька зіпсувалися майже 3 тонни глив

П'ятниця, 08 травня 2020, 19:02
Через карантин у грибарії біля Луцька зіпсувалися майже 3 тонни глив

фото ілюстративне

Волинянам Володимиру Гнатюку та Олегу Джигалюку, які першими в області започаткували вирощування грибів-глив у промислових масштабах, доведеться зрізати та викинути майже 3 тонни продукції.

Про це пише ІА ВолиньPost.

Зі слів Володимира Гнатюка, карантин майже повністю обмежив можливість продажу глив. Тож втрати, за підрахунками «грибників», сягнули приблизно 200 тисяч гривень. У цю суму, зокрема, входить вартість нереалізованої продукції та вже закупленого міцелію, який тепер також не придатний для подальшого використання.

«Малий бізнес, який не мав виходу на супермаркети, просто завмер на час карантину. Гриби ще не зрізали, але вони зіпсовані, тож їх просто викинемо», – розповідає Володимир Гнатюк.

Наприкінці минулого року чоловіки відкрили новий цех у селі Коршовець Луцького району, й гриби, які зіпсувалися, були другим урожаєм на новому місці. Перший цех на сто квадратних метрів Володимир Гнатюк та Олег Джигалюк облаштували у старому захаращеному приміщенні колишнього овочесховища в селі Підгайці. Новий же цех приблизно у сім разів більший за площею.

«Карантин обрубав нам крила фактично на злеті. Ми довго до цього йшли. Технологія – нелегка, приміщення потребує особливого облаштування. Вклали чимало матеріальних та інших ресурсів», – каже Володимир Гнатюк.

Все ж чоловіки сподіваються, що після повернення країни до нормального життя зможуть продовжити розпочату справу й надалі вирощувати продукт.

З їхніх слів, на Волині дуже мало знають про гливу та її корисні властивості, тоді як навіть вчені називають гливу грибом майбутнього. Нині ці гриби часто можна бачити на прилавках супермаркетів. Але покупці, зокрема волиняни, найчастіше проходять повз, віддаючи перевагу більш знайомим печерицям, хоча нерідко останні називають порожніми грибами. Натомість глива – низькокалорійний продукт, багатий на вітаміни і мінерали, клітковину і біоферменти. Чоловіки також запевняють, що гливи впливають на зниження рівня холестерину і цукру в крові, тож страви із них особливо рекомендовані діабетикам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
28 лютого 2024
29 січня 2024
17 січня 2024
02 січня 2024
01 січня 2024
20 грудня 2023
10:47
10 листопада 2023
02 листопада 2023
31 жовтня 2023