Поділитись:

Відомий луцький ресторатор розкритикував рекомендації МОЗ щодо відкриття кафе

Середа, 06 травня 2020, 12:05

В Україні з 11 травня має відбутися послаблення коронавірусного карантину. МОЗ надало ряд рекомендацій, за якими мають працювати заклади громадського харчування. Однак луцький ресторатор із 13-річним досвідом роботи Роман Хорзов розкритикував ці рекомендації.

Свою позицію він опублікував у facebook 6 травня.

«Дозволити працювати ресторанам тільки «на виніс» за попереднім замовленням. Ви серйозно? Може, там з високих кабінетів не видно: ви це і не забороняли! Пан Президент з екрану телевізора ще в березні дозволив працювати «на доставку». Так багато закладів мучилося і в тому числі «доставляло» по дзвінку одразу за двері «каву в стаканчиках», випічку в пакетиках, піцу в коробках і пиво в пляшках. Кожен виживав і виживає, як міг. Я це не засуджую. #кушатьхочется», – написав Роман Хорзов.

Також прокоментував дозвіл на розміщення одно- або максимум двомісних столів на відстані 1,5 метри один від одного.

«Тут простий урок математики: відтепер на квадратурі 100 кв.м. літнього майданчика можна розмістити 16 осіб. Раніше вміщалося 50-60. Тобто, тераса (це навіть не весь заклад!) може працювати на 25% від своїх потужностей. І то! Немає погоди – немає ресторану. При цьому всі інші витрати як оренда, зарплата, комунальні, податки, товар і т.д. обчислюються в 100% еквіваленті, бо треба вивести персонал, ввімкнути обладнання, купити продукти і т.п.! А ще у будь-якого бізнеса є «точка окупності» (мінімальна виручка, щоб покрити витрати хоча в 0), рентабельність (процент прибутковості від обороту), амортизація і інші зрозумілі нам, але, здається, геть не зрозумілі вам, поняття… Мій прогноз для закладів з кухнею і баром за таких «нових санітарних норм»: мінус 500-1000 доларів щодня. Навіть при повній посадці», – йдеться в дописі ресторатора.

Щодо того, що видавати замовлення тільки в одноразовому посуді, Роман Хорзов саркастично написав, що «можна стригти одноразовими ножицями і видавати в бібліотеках одноразові книжки. Ще одноразові столи з одноразовими стільчиками нормальна тема».

Окрім цього, те, що персонал повинен обслуговувати в масках, респіраторах, рукавичках, ресторатор зауважив, що це зовсім не те,  що спонукатиме гостей до споживання страв.

«Заборонити вхід до приміщень ресторану. А в туалет як, я перепрошую? Команда «Тєрпєть»? А що робити закладам, у яких літня тераса на задньому дворі? А якщо на терасу добиратися сходами, ліфтом? А що взагалі робити закладам , у яких немає літніх терас?», – обурився Хорзов.

Та додав, що забезпечення персоналу п’ятиденним запасом засобів захисту, антисептиками, градусниками і т.д. вартуватиме 1000$ в день.

«A ще 1000 дрібниць, про які навіть не хочу писати. Не хочу. Не хочу розводити високопарну демагогію «за кого голосував», «чого чекав» і т.д. я навіть не знаю, кому конкретно пишу ці свої роз’яснення. Мабуть, всім тим особам, які в масках з екранів ТВ і смартфонів щодня заганяють нас в «жах жахливий» черговими карантинами, піками завтра-післязавтра, «новими санітарними нормами». Зніміть ці маски, посміхніться людям, змусьте тепер їх повірити, що все буде добре! І дайте нормально працювати. Всім на рівних умовах. А не ось ці напівміри.
P.S. В житті не отримав від держави ані копійки підтримки. Тільки штрафи, перевірки і суди. Та і не прошу. І не розраховую. Розумію, що все своє свідоме життя веду бізнес в державі-банкроті.
Не давайте нічого, просто не заважайте. Ні мені, ні моїм працівникам, ні моїм клієнтам. І буде вам ВВП. «С миру по нитке…»
P.P.S. Думки ситуативні, але дістало…», – підсумував допис луцький ресторатор.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів