Поділитись:

Чи вб'ють Росію від'ємні ціни на нафту: прогноз експерта

Вівторок, 21 квітня 2020, 10:50
Чи вб'ють Росію від'ємні ціни на нафту: прогноз експерта

Від'ємна вартість нафти болісно вдарить по Росії, проте не вб'є її. 

Про це пише економічний експерт Сергій Фурса у фейсбуці.

Вперше в історії ціна нафти WTI стала від'ємною. Насправді падала не зовсім ціна на нафту, а летіла вниз вартість ф'ючерсу, біржового інструменту, прив'язаного до вартості нафти.

Зокрема падіння стосувалося одного сорту нафти – WTI, американської нафти West Texas Intermediate.

"Чому саме там стався колапс? Тому що цей ф'ючерс – особливий. Зазвичай всі ці папери – чисто спекулятивний (інвестиційний) інструмент і люди, які ним торгують, ніяк не зав'язані на реальні поставки нафти. Йде просто ставка на ціну – чи це якісна Brent або російська Urals.

А ось контракт на WTI – особливий. Контракти на цю нафту торгуються з фізичною поставкою – або в Кушинга штат Вайомінг, де побудовані величезні сховища нафти. І зараз склалася унікальна технічна ситуація. Контракт, ф'ючерс, повинен експірируватися. Завершується його термін дії. Всі стежили саме за травневим контрактом, експірація якого запланована на цей тиждень. Але біда в тому, що поставити саме нафту неможливо. Всі сховища заповнені. Це стало результатом торгівельної війни на ринку нафти, яка, своєю чергою, почалася на тлі падіння попиту після запровадження карантину. Літаки літати перестали, машини стали їздити значно менше, багато виробництв зупинилися. А виробники нафти, намагаючись вижити один одного з ринку, наростили видобуток", – пояснює Сергій Фурса.

У підсумку, зі слів експерта, саме зараз виконати цей контракт неможливо. І ті, хто грав на цьому ринку, а саме спекулянти і торговці, опинилися в пастці. Гравці, які торгували цим травневим контрактом, були впевнені, що ціна за нього не може бути від'ємною. Проте вона опустилася нижче нуля, і їм доведеться заплатити за те, щоб хтось зберігав цю нафту найближчий місяць, тому що поставити її в точку Х неможливо.

"... негативна вартість нафти відображає не реальні угоди з купівлі та продажу нафти, а саме ситуацію на біржі з одним конкретним контрактом, прив'язаним до постачання в травні. Якщо подивитися на ф'ючерси на червень, то там нічого трагічного не сталося. Якщо ви, звичайно, не порівнюєте реальність з планами російського уряду і надіями на те, що нафта ніколи не буде коштувати дешевше 100 доларів. Там ціна близько 20 доларів. Тому постраждали тільки спекулянти, які торгували конкретний інструмент і обсяг торгів в цьому інструменті вже був мінімальним. Просто тому, що дата погашення цього інструменту вже близька і ним майже ніхто і не торгував вже. А ось хто забув вийти, отримав по повній на свою голову", – зазначив Сергій Фурса.

Такий шок на ринку ф'ючерсів по американській нафти, зауважив економіст, відбивається і на торгівлі біржовими інструментами, прив'язаними до інших сортів нафти. Багато гравців злякалися. Тому й знижувалися, нехай і не так радикально, котирування на інструменти, прив'язані в тому числі і до російської нафти.

"Чи означає це, що в цілому на ринку нафти все добре для виробників? Ні, там все погано. Тому що попит впав, сховища заповнені, заповнені навіть всі танкери, які змогли знайти, а зниження видобутку ще і не почалося. Більше того, люди, які розуміються на ситуації на ринку нафти, кажуть, що навіть тих домовленостей, яких було досягнуто, недостатньо. Попиту все одно поки занадто мало. А пропозиції занадто багато. В результаті ми бачимо агресивні дії Саудівської Аравії, яка активно демпінгує на ринку Європи, намагаючись видавити Росію. І дуже часто у неї це виходить. А значить Росія, з одного боку, змушена буде скоротити видобуток, а з іншого – втрачає свої традиційні ринки збуту. Тому що Саудівська Аравія перед тим, як домовиться про скорочення видобутку, її рекордно наростила. І тепер, автоматично, її частка ринку стане більшою. Частка ринку нафти, що стискається. При цьому для Росії набагато боліснішими будуть заходи щодо скорочення видобутку. Просто тому що відновити його буде не так і просто. І іноді і просто неможливо. Що може як збанкрутити ряд нафтовиків, так і назавжди позбавити Росію певної частки ринку", – додає Сергій Фурса.

Але така ситуація, на думку експерта, найімовірніше ненадовго.

"Як тільки карантин закінчиться, світова економіка почне швидко відновлюватися. А з нею почне відновлюватися і попит на нафту. Літаки знову стануть літати. Машини знову поїдуть. Це кардинально відрізняє ситуацію від кінця 80-х. Так що рано радіти, що Росія підходить до свого кінця. Хоча думка сама по собі дуже приємна. І збігів досить багато. Але що відрізняє Росію від СРСР – це наявність ринкової економіки. В СРСР, наприклад, не було ринку землі і тупо нічого було жерти, бо державні колгоспи – це завжди ні про що, і навіть зерно доводилося закуповувати. А планова державна економіка з регулюванням цін приводила до того, що в магазинах не було взагалі нічого. І ніхто нічого і не робив. І СРСР останні роки свого життя повністю жив в кредит, стаючи безнадійним позичальником, адже на всю цю їжу доводилося витрачати гроші, купуючи її у проклятих буржуїв. Гроші, яких не було.

У Росії зараз такого немає. І реформи, які були проведені в 90-х, створюють Росії запас міцності на найближчі роки. Реформи, багато з яких були проведені під диктовку ненависного Заходу і МВФ. І тепер саме ці реформи дозволяють росіянам надувати щоки і погрожувати Заходу Кузькіною матір'ю і дають гроші їх пропагандистам розповідати скрізь, в тому числі і на українських телеканалах, про те, яку шкоду приносить МВФ", – резюмував Фурса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 квітня 2024
13 березня 2024
29 лютого 2024
24 лютого 2024
23 лютого 2024
10 лютого 2024
27 січня 2024
26 січня 2024
25 січня 2024
19:01
02 січня 2024