Поділитись:

Нардеп має заробляти 10-15 тисяч доларів, щоб бути незалежним, – Фурса

П'ятниця, 25 жовтня 2019, 14:00

У різних ЗМІ почали з'являться повідомлення про те, що нібито депутати від фракції "Слуга народу" почали отримувати зарплату в конвертах.

Своєю чергою економічний експерт Сергій Фурса назвав це абсолютно передбачуваним результатом відмови від збільшення офіційних доходів народних обранців. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook

"У "Слуги народу" був вибір. По-справжньому боротися за чистоту і підвищити зарплату депутатам до реального рівня, який зараз може бути отриманий тільки доплатами в конверті. У турборежимі. Або зробити вигляд, що всім вистачає зарплати, яка менша за ту, яку отримують джуніори в ІТ. Вибрали другий варіант. Тому що підвищувати зарплати непопулярно. Українському суспільству це б не сподобалося", – написав він. 

Із його слів, влада замість того, щоб витрачати високий рейтинг на непопулярні, але правильні кроки, намагається всіма силами зберегти рейтинг заради рейтингу. 

"Тепер усе скликання парламенту депутати будуть отримувати зарплати в конверті. І хто буде їм платити – той і буде їх танцювати. Це може бути керівництво партії. А може бути конкуруючий олігарх, який готовий дати більше. І в цьому парламенті не так багато людей, які готові відмовитися. Особливо якщо ми говоримо про випадкових людей, які знімали весілля до того, як потрапити в парламент. Можливо, не всі депутати "Слуги народу" беруть конверти. Все-таки серед них є люди з цінностями. Але здебільшого буде легко піти на компроміс зі собою і пояснити, що це справедливо", – зазначив Сергій Фурса. 

Як зазначив експерт, єдиний спосіб зберегти незалежність депутата – це підвищити йому зарплати до ринкового рівня і визнати публічно перед усією країною, що зарплата депутата буде вдесятеро вищою, ніж зарплата вчителя. А все інше Фурса називає лицемірством.

"Депутат повинен отримувати 5-10 тисяч доларів. Депутат, який говорить, що йому вистачає зарплати в 1 тисячу доларів – бреше. Не вистачає. І так, депутати повинні заробляти більше, ніж вчителі. Інакше вчителі ніколи не будуть заробляти багато. Тільки один механізм працює. Ви даєте високу зарплату депутату, на цю зарплату депутат працює чесно, це призводить до можливості підвищити зарплату вчителю. Інакше це не працює. Лицемірно розповідати, що поки країна бідна, депутати готові терпіти. Тому що ніхто не терпить. І тому що в приватному секторі ці люди можуть заробити набагато більше. І ніхто не буде роками проїдати свої накопичення, розуміючи, що рано чи пізно вони закінчаться, і вони залишаться біля розбитого корита. Це проти людської природи", – пояснив Сергій Фурса. 

Із його слів, башато досвідчених політиків стверджують, що депутати не повинні отримувати високі зарплати. Однак велика частина з цих політиків живе в шикарних будинках в Конча-Заспі і не зможуть пояснити, як вони примудряються витрачати так багато, заробляючи так мало. 

"Якщо ви почуєте такого (таку), то просто запитайте, де вони відшукали секрет філософського каменю. І якщо вони поділяться секретом, який при цьому буде абсолютно не суперечити кримінальним кодексом, то можна повернутися до розмови і зійтися, що нехай депутати заробляють мало. Тому що не всім щастить знімати шикарний будинок за ціною кімнати на Троєщині. І не всі можуть часто вигравати в лотерею. Коли вибираєш лицемірство – вибираєш і корупцію. Тому що коли ви платите зарплату депутатам у конверті, вам треба ці конверти чимось наповнювати. Тобто грошима. А ці гроші треба звідкись отримувати. І це можливо тільки з корупційної схеми. Або від олігарха. Але олігарх теж не буде платити просто так, він попросить щось натомість. І ми знову впираємося в корупцію. Тому виплати депутатам так небезпечні не тільки тому, що депутати отримують гроші від керівництва, а тому що означають, що керівництво освоїлося і почало генерувати тіньовий потік грошей. Частина якого йде на зарплати депутатам. І зараз цей потік уже пішов", – наголосив експерт. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
11 березня 2024
09 березня 2024
06 березня 2024
20 лютого 2024
18 лютого 2024
17:00