Поділитись:

Обмеження вбивають сенс реформи, – Фурса про ринок землі

Середа, 18 грудня 2019, 19:34
Обмеження вбивають сенс реформи, – Фурса про ринок землі

Президент Володимир Зеленський обіцяє зменшити концентрацію до 10 тис. гектарів в одні руки. 

Проте не все так просто, як здається, зауважує економічний експерт Сергій Фурса. Адже, з його слів, чим більше обмежень, тим менша вартість землі, тим гірше пайовикам, громадянам України, які володіють землею.  А чим більше обмежень, тим більше корупції і бюрократії, тим гірше економіці України. Бюрократія породжує корупцію. Обмеження породжують бюрократію, – пише він на своїй сторінці у фейсбуці. 

"У Російській імперії говорили, що тяжкість закону виправдовується необов'язковістю його виконання. Ось так і тут. Всі ухвалюють закон із жорсткими обмеженнями і "підморгують" один одному, що всі ці обмеження можна обійти. Але це лицемірство. По-перше, ці обмеження легко обійде Коломойський, але не буде обходити прозорий і чесний гравець. І ці обмеження створюють основу для майбутнього порушення закону, тобто грають проти верховенства права. І тоді навіщо це все? Вони кричали, що 200 тис. гектарів в одні руки – це багато. І ми зменшуємо в 20 разів концентрацію? У 20 разів. Це взагалі якісь економічні розрахунки беруться за основу? Обмеження на рівні 200 тис. гектарів не створювали жодних монополій, тому що супроводжувалися ще й обмеження на рівні ОТГ й області. А в межах країни – це всього лише 0,5 % від усіх сільгоспземель. Де тут монополія? Її немає. Але була можливість підтримати компанії, які прагнуть рости, які стають конкурентними, які отримали б доступ до фінансування. Підтримати не грошима платників податків, як у нас прийнято. А просто нормальними правилами", – зазначає Фурса. 

Із його слів, такі обмеження вбивають один із сенс реформ: збільшення інвестування в землю. Компанії знову працюватимуть переважно на орендованій землі.

"Хочете патріотизму? Тоді не створюйте штучних проблем українським експортерам, які конкурують із російськими. І чим більше поступок робить президент, тим більше активізуються противники реформи. Тому що бачать, що влада прогинається. Що ще трохи – і можна дотиснути. Що можна продовжити саботувати реформу. Зеленський помилково думає, що, прибравши іноземців, він знизить протест опозиції. І це помилка. Тому що плювати опозиції на іноземців, вони проти прозорого ринку землі. Іноземці – лише привід лякати людей, але не причина. І вони продовжать лякати людей. Вони продовжать кричати про розпродаж святої української землі. Вони придумають новий привід", – наголошує експерт. 

На думку Фурси, з кожною поступкою президент дедалі більше "каструє" реформу. І не знижує негатив від опозиції, адже для них завжди буде негатив. А ось ефекту від реформи буде менше.

"У підсумку президент, йдучи на поступки, програє по всіх фронтах. Він все одно зробить непопулярну реформу і за неї його проклинатимуть з телеекранів. І він не отримає швидкого економічного ефекту. Тому що реформа кастрована. Так, навіть у такому вигляді земельна реформа – це плюс. Це крок вперед. Але чи президент не писав у своїй колонці, що нам мало йти вперед, нам треба бігти? Так, це компроміс. Це компроміс між здоровим глуздом і дурістю. І ці компроміси, які вже кастрували реформу, будуть гирями висітимуть на наших ногах, не даючи бігти вперед", – зазначає Фурса. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів