Поділитись:

Пожежа у Чорнобильській зоні: що коїться на місці

Вівторок, 14 квітня 2020, 09:15
Пожежа у Чорнобильській зоні: що коїться на місці

Станом на 7 годину ранку 14 квітня у Зоні відчуження продовжується пожежа. Ситуація тривожна, оскільки вогонь за інформацією Асоціації чорнобильських туроператорів вже впритул підібрався до сховища радіаційних відходів "Підлісний", що поряд із ЧАЕС.

Однак як інформує ВВС з посиланням на рятувальників Київщини жодної небезпеки для Чорнобильської атомної електростанції нині немає.

Пожежа не вщухає вже 10 день.

До гасіння пожеж залучено 415 чоловік та 98 одиниць техніки, у тому числі три літаки та 3 вертольоти. 13 квітня вони скинули на пожежу 538 т води. Про це інформує Державна служба надзвичайних ситуацій.

За інформацією рятувальників радіаційна обстановка стабільна, потужність експозиційної дози на поверхні ґрунту та вміст радіонуклідів у воді не перевищують допустимих значень.

Державне агентство України з управління зоною відчуження повідомляє, що станом на 13 квітня значення потужності еквівалентної дози гамма-випромінювання (гамма-фону) у м. Києві не зростало та знаходилось на рівнях, що відповідають нормальному природному радіаційному фону. Концентрації цезію-137, зафіксовані обладнанням мобільної лабораторії радіаційної розвідки, є, принаймні, на 2 порядки нижчими від встановлених радіаційно-гігієнічними регламентами допустимих рівнів та не несуть радіологічної загрози.

“Навіть за найконсервативнішими розрахунками, вірогідні індивідуальні дози внутрішнього опромінення, спричинені цими тимчасовими підвищеннями, не могли б перевищити 0,01 мкЗв при річному ліміті ефективної дози опромінення 1000 мкЗв (1 мЗв). Цей розрахунок здійснювався, виходячи з консервативного припущення про те, що умовна особа безперервно дихала повітрям із підвищеною відносно фонової концентрацією цезію-137 з 05 по 13 квітня. З огляду на радіологічну ситуацію, жодних додаткових заходів із радіаційного захисту поза межами зони відчуження наразі вживати не потрібно”, - йдеться у повідомленні.

Разом з тим, Ярослав Ємельяненко, голова Асоціації чорнобильських туроператорів у коментарі ВВС каже, що це - "наймасштабніша пожежа за всі роки, дуже багато втрачених локацій".

Серед того, що згоріло, - санаторій "Смарагдовий" ("Изумрудный"), постраждали села Лелів, Чистогалівка, Копачі.

Так само у зоні ризику, за словами спостерігачів, радіоактивні могильники.

Зокрема мова йде про пункт захоронення радіоактивних відходів "Підлісний" за кілька кілометрів від Прип'яті.

Це могильник, де після аварії на ЧАЕС у 1986 році захоронили високорадіоактивні відходи.

Щоправда, у ДСНС запевнили BBC News Україна, що небезпеки для сховищ радіоактивних відходів, як і для ЧАЕС у цілому, від нинішніх пожеж немає.

Пізніше заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко написав, що ліс навколо могильників, включно з "Підлісним", вирубали саме для того, щоб там не було небезпеки пожеж.

Ярослав Ємельяненко також наполягає, що нинішні пожежі в Чорнобильській зоні має розслідувати СБУ.

"Саму пожежу можна кваліфікувати як терористичний акт і навмисний підпал, що призвів до виходу радіонуклідів за межі Зони відчуження. Це має розслідувати СБУ і з'ясувати, хто причетний - чи сталкери, чи люди, які займаються незаконною вирубкою дерев, чи будь-хто", - наполягає він.


ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів