Поділитись:

Лучанка Ольга Наход розповіла, як "вижити" на карантині із п'ятьма дітьми

Неділя, 12 квітня 2020, 09:00
Лучанка Ольга Наход розповіла, як «вижити» на карантині із п'ятьма дітьми

Карантин увірвався у життя багатьох українців раптово. І не відомо, чи надовго. І поставив ритм нашого існування з ніг на голову. Усе стало не так: стіни квартир і будинків почали тиснути, змінився стиль роботи, навчання, стосунки у сім’ях. Хтось під час карантину знайшов час на мрію, у когось стало того часу бракувати.

ІА «Конкурент» розпитав у лучанки Ольги Наход, на вихованні якої зараз п’ятеро дітей, як пандемія коронавірусу змінила життя сім’ї та як вдається адаптовуватися до таких нововведень.

Сім’я Ольги та Михайла Находів мешкає в Луцьку у власному будинку. Окрім своїх трьох донечок, через певні обставини у них мешкають і дві племінниці – 15-річна Настя та 9-річна Віка. Найменшій доньці Орисі – 1 рік та 2 місяці, Валентині – 11 років, Єві – 9.

«Я не скажу, що із введенням карантину у нашому житті багато змінилося. Змінилося передусім те, що діти увесь день вдома і їм важко самоорганізуватися, щоб вони сиділи, навчалися. Погода ж кличе на вулицю. Хтось швидше справляється з уроками, хтось – повільніше, тому змушений сидіти довше», – розповідає Ольга.

Дистанційне навчання

На період карантину Ольга та Михайло поділили свої обов’язки. Жінка допомагає ученицям з уроками з біології, математики та усіма супутніми предметами, з німецькою мовою, українською мовою та літературою. А Михайло – з англійською, історією та географією.

«Є такі завдання, що даються зараз на зараз; є такі, що потрібно виконати до вечора; а є такі, що за тиждень. Мій день починається з того, що не йду готувати їсти, а передивляюся, чи ми нічого не пропустили з того, що було задано. Старша моя донька виконує домашнє з вайбера, але є завдання на двох інших ресурсах, тому інколи можна щось загубити. І хоча всі дівчата практично роблять усе самі, їх все одно потрібно проконтролювати, аби нічого не забули. З молодшою донькою і племінницями простіше, вони – відмінниці. І Настя сама стежить за своєю сестрою», – каже Ольга.

Приготування їжі

Лучанка Ольга Наход розповіла, як «вижити» на карантині із п'ятьма дітьми

Родина Находів доволі велика. Тому у приготуванні їжі – особливий підхід. Жінка розповідає, що любить готувати. І страви  у них  доволі різноманітні. Тому єдине, що змінилося під час карантину, – це кількість їжі. Зі слів жінки, якщо раніше каструлі супу вистачало на два дні, то зараз – на один прийом їжі. 

«Потрібно придумувати щось нове. Я не люблю, щоб повторювалося. Але готувати мені подобається. Хочеться, щоб було і цікаво, і смачно. Обожнюю десерти: крем-брюле, тірамісу, бізе, різноманітні торти, також часто печемо пироги. Солодке вдома є щодня. Зараз ми доїли круасани. Тісто на нього замісила Настя. Я також люблю тісто, воно мене заспокоює», – розповідає Ольга.  

Лучанка Ольга Наход розповіла, як «вижити» на карантині із п'ятьма дітьми

Лучанка Ольга Наход розповіла, як «вижити» на карантині із п'ятьма дітьми

Якщо у домі готують, то усі разом. Якщо вареники, то з розрахунком 10-15 на одного члена сім’ї. Проте зазвичай ліпиться набагато більше, аби покласти торбинку у морозилку.

Лучанка Ольга Наход розповіла, як «вижити» на карантині із п'ятьма дітьми

У планах Ольги – придбати хлібопічку. Досі хліб не пекла, бо, каже, не бачить у цьому потреби. А хліб у родині полюбляють чорний.

Карантин і запаси

На період карантину у родині не робили запасів. Бо, як стверджує Ольга, у домі вони завжди є. Завжди купується великий мішок цукру, муки та каш для котів і собак. Крупами не запасалися. Йдуть купувати, коли вони закінчуються. Продукти сількогосподарського виробництва, які можна взяти у батьків, також із запасом: мішок картоплі, відро буряків, моркви.

«Я не купую надзвичайно дорогих продуктів, тому економити я не стала у період карантину. У мене завжди є м'ясо, молоко. Оскільки менша дитина перейшла повністю на коров’яче молоко, то стала купувати більше. Якщо раніше це було чотири, то тепер – дев’ять літрів. Тому у нас вдома є домашні масло, сметана, сир», – каже жінка.

Про пріоритети

Щоб справлятися на карантині з дітьми, Ольга радить передусім змінити пріоритети. Наголошує, що все ж найцінніше, що у нас є, – це здоров’я.

«Головне, щоб здорові були і менше зациклюватися на чомусь іншому. Коли почалося дистанційне навчання, я побачила, які домашні завдання у дітей. До дистанційного навчання дівчата самі фактично працювали, тільки в разі необхідності зверталися за допомогою. А це бувало досить рідко. І я бачила результат по оцінках. Тепер особисто у мене не любов до програми, а любов і повага до дитини збільшилася. Бо вона справлялася з величезним навантаженням. Наприклад, я допомогла дитині робити завдання з біології і шукала відповіді на фармацевтичних сайтах. Як може дитина у 12 років самостійно виконувати такі завдання, для мене не зрозуміло. І якщо у неї за четверть 7 балів, то я кажу, що вона молодець», – стверджує співрозмовниця.

Радить насамперед чітко організовувати навчання і режим дня загалом. Наприклад, перша половина дня – тільки уроки.

«І за цим обов’язково потрібно стежити, якщо діти не самоорганізовані. Або ж є другий варіант: на все просто можна не звертати уваги. «Здоровий пофігізм, скажемо так», – каже Ольга.

Прогулянки, маски та дезінфекція

У родині досить серйозно ставляться до епідемії. Ольга вважає, що нехай і не такий страшний вовк, як його малюють, проте берегтися все ж варто.

«Я противниця того, що кажуть, що все це абсурд і ніякого вірусу немає. Я не хочу, щоб ми потрапили в статистику. Тому ми дотримуємося карантину, носимо маски, дезінфікуємо поверхні. Якщо купили в магазині продукти, то перед тим, як розкладати їх по місцях, я протираю спиртовим розчином. Який купила, до речі, до карантину. А ті упаковки, які можна викинути, одразу викидаю. У нас щодо цього все серйозно. І ми стараємося ні з ким не контактувати. Як би не було важко, ми повинні це пережити. Мені, наприклад, не так важко, як моєму чоловікові. Тому що, грубо кажучи, я і так була з дитиною на карантині. А чоловік вів активний спосіб життя, тому важко переналаштуватися», – стверджує Ольга.

Попри карантин, діти гуляють щодня. Але лише на території будинку. І хоча просяться покататися на велосипедах кудись далі, жінка не дозволяє. Оскільки дітей багато, каже, із задоволення грають у фрізбі, козаків-розбійників, бадмінтон. У планах – замовити м’яч.

Лучанка Ольга Наход розповіла, як «вижити» на карантині із п'ятьма дітьми

Лучанка Ольга Наход розповіла, як «вижити» на карантині із п'ятьма дітьми

Лучанка Ольга Наход розповіла, як «вижити» на карантині із п'ятьма дітьми

Загалом покупки онлайн у родині зараз практикують. Проте, як стверджує Ольга, цій системі бракує організації, можливо, через те, що є певне навантаження на онлайн-покупки.

Біля дому Ольга має невеликий город, де попрацювати їй – в радість. Насіння купила ще до карантину.

***

Мабуть, у кожній сім’ї – свій «рецепт» виживання на карантині. І у кожного – свої карантинні будні. Комусь легше, іншим важко справлятися. Проте головне – залишатися здоровими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024