Тривалість вагітності змінює ДНК новонародженої дитини: дослідження

Субота, 07 березня 2020, 03:26

Вчені з Каролінського інституту (Швеція) на чолі з професором Еріком Меленом та міжнародна команда експертів з медицини провели цікаве дослідження. Вони виявили взаємозв’язок між тривалістю вагітності та хімічними змінами у ДНК у більше, ніж 6 000 новонароджених дітей.

Протягом кожного «додаткового» тижня вагітності було зафіксовано зміни у метилюванні (модифікації) ДНК у стовбурових клітинах пуповинної крові, – повідомляє інтернет-портал technology.org.

Передчасні пологи (раніше 37 тижня вагітності) – поширене явище. Близько 5-10% усіх дітей у світі народжуються передчасно. Більшість таких дітей ростуть і розвиваються нормально. Проте інколи передчасні пологи можуть призвести до різних респіраторних захворювань, проблем із зором та порушень нервово-психічного розвитку у дітей. Це найбільше стосується дітей, що народилися занадто рано.

Вчені зазначають, що протягом вагітності важливо контролювати епігенетичні процеси, тобто хімічні зміни у ДНК, які впливають на ріст і розвиток плоду. Один з епігенетичних факторів ДНК – це метилювання, який впливає на ступінь активації генів і на формування рівня певного білка.

Провідний автор дослідження і докторант факультету клінічної науки та освіти у Каролінському інституті Сімон Кебеде Мерід розповідає:

«Наші результати доводять, що зміни у ДНК можуть впливати на розвиток органів плоду».

Варто зазначити, що у більшості новонароджених зміни в ДНК не збереглися до старшого віку. Але у 17% дітей рівень метилювання залишався повністю стабільним від народження до підліткового віку.

Також професор Ерік Мелен наголошує: «Зараз нам потрібно дослідити чи проблеми зі здоров’ям у передчасно народжених дітей пов’язані із змінами у ДНК».

Команда дослідників під керівництвом професора Мелена також виявила, що паління під час вагітності призводить до змін в ДНК у новонароджених. Вчені сподіваються, що результати досліджень допоможуть краще піклуватися про недоношених дітей, щоб уникнути небажаних ускладнень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: