Поділитись:

У Нацслужбі здоров’я пояснили, як рахували вартість пологів для українців

Субота, 08 лютого 2020, 16:10
У Нацслужбі здоров’я пояснили, як рахували вартість пологів для українців

Система фінансування медичних послуг на вторинному рівні з квітня зміниться. Для отримання безплатної допомоги потрібна декларація з сімейним лікарем та скерування від нього до вузького спеціаліста.

Про це йшлося у Луцьку під час наради з підготовки до укладення договору з НСЗУ в рамках впровадження програми медичних гарантій з 2020 року.

Директорка департаменту комунікацій Національної служби здоров’я України Тетяна Бойко пояснює, що раніше лікарні отримували кошти через субвенції з центрального бюджету:

«У центрі цієї системи було ліжко-місце. І якщо фінансувалося ліжко-місце, то воно мало бути зайняте. Тобто, була велика кількість невиправданих госпіталізацій і люди перебували на ліжко-місці довше часом, аніж це було потрібно. Зараз у центрі системи стає пацієнт. І НСЗУ закуповує у медичних закладів послуги в інтересах пацієнта. Тому коли він обирає лікаря чи лікарню, то за ним туди йдуть кошти відповідно до прямих контрактів між лікарнею та НСЗУ»

Для пацієнта це значить, що отримати безоплатну послугу можна, маючи декларацію із сімейним лікарем. Таким чином пацієнт з’являється у системі.

До вузького спеціаліста електронне направлення надаватиме саме сімейний лікар. Якщо ж такої декларації немає, то і платити за послугу пацієнт вимушений буде сам. Екстрена медична допомога надається без направлення і безплатно.

Окрім цього НСЗУ забезпечує 27 послугами. Тобто служба за них сплатить підвищений тариф. До них належать лікування інфаркту та інсульту, допомога при пологах, раннє визначення онкозахворювань тощо.

«Як це виглядатиме я наведу на прикладі сплати за пологи. Сума пологів у тарифі закладена в розмірі 8136 гривень. Це сума на пологи, яка буде сплачуватися як за фізіологічні, так і за кесарський розтин і пологи з ускладненням. Це певна середня сума. Ми брали за основу референтні лікарні, економісти дивилися різні розрахунки, собівартості, зверталися до міжнародних експертів. Наприклад, собівартість фізіологічних пологів в Полтаві, де велика кількість пологів на рік – 3500 гривень, а у містечку Шабо, де менш, аніж 100 пологів на рік, – 12 тисяч гривень. Ми вивели середню суму і знаємо, що на 100 пологів буде певна кількість фізіологічних, які будуть коштувати 3 тисяч гривень, а кілька, які дорожчі, аніж 8 тисяч. Однак цей середній тариф покриє витрати для різних пологів», – пояснює Тетяна Бойко.

Водночас вона каже, що в інших країнах, де вводили диференціацію на пологах, отримали сумнівний результат. До введення різних тарифів – 70% пологів були фізіологічними, а решта – умовно кесарські. Як лише ввели нові коефіцієнти, кількість невиправданих кесарських розтинів суттєво виросла. Адже за нього платять більше.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
11 квітня 2024
04 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024