Експерт розповів, як вигідно взяти кредит у банку

Субота, 18 червня 2016, 20:23

За останні кілька місяців банки стали пропонувати більше кредитів – як готівкових, так і карткових. Дають суми до 100 тис грн.

Це помітили в компанії "Простобанк-консалтинг", – повідомляє портал порталу Знай.

"Споживче кредитування після кризи найшвидше відновлюється, бо воно дуже прибуткове для банків. Дохід фінустанови в середньому становить 70-120% річних. Оскільки зараз стабілізувався курс, думаю, таких пропозицій побільшає", – розповів Олександр Сєдих, виконавчий директор компанії "Простобанк-консалтинг".

Зараз 20 фінустанов дають кредити готівкою, 14 пропонують кредитні картки і 4 видають цільову позику на купівлю техніки в магазинах. Всі вимагають від клієнтів довідку про доходи за останні 6 місяців, ідентифікаційний код і паспорт.

Що пропонують банки

Найдорожчі позики пропонують готівкою. Їхня ставка – 110-120% річних. Тобто за рік прийдеться переплатити удвічі більше, ніж берете. Однак більшість банків приховує це, заявляє про 6-12%. Натомість встановлює щомісячні комісії 2-6% від взятої суми, одноразову комісію 1-4% та інші збори.

"Переплата за кредит в усіх банках залежить від ступеню ризику фінустанови та її витрат. Чим більший ризик, тим дорожчий кредит. Даючи позику готівкою, банк більше ризикує, ніж коли виділяє гроші в супермаркеті на придбання техніки. Там чітко зрозуміло, на що вони підуть. У цьому випадку – ні. Та й виведення коштів із безготівкового рахунку в готівку також недешеве. За все це розплачується клієнт", – пояснює спеціаліст.

Однак кредити готівкою мають перевагу: їх дають найшвидше. Банківські працівники приймають рішення про видачу за кілька годин. Готові дати утричі більше, ніж заробляє їхній клієнт. Максимальна сума такого кредиту – 100 тис грн. Деякі банки погоджуються виділити гроші без довідки про доходи, але не більше 30 тис грн.

"Кредит готівкою краще або зовсім не брати, або оформлювати його на дуже маленький період: 1-2 місяці. Так уникнете величезних переплат. Якщо на ці гроші потрібно купити техніку, краще звернутися за споживчим кредитом у філіал будь-якого банку в магазині. Він дасть дешевшу позику – 50-70% річних", – радить Олександр Сєдих.

Найвигіднішою є позика із кредитної картки. Її дають в середньому під 45% річних. Кошти можна брати, не узгоджуючи термінів повернення із представником банку.

"Недоліком кредитки може бути те, що її можуть дати на зовсім невелику суму: 1 або 1,5 вашої зарплати у кращому разі. Поступово протягом року кредитний ліміт збільшуватимуть", – пояснює фахівець.

Кредитна картка набагато зручніша та вигідніша за готівковий кредит, вважає він. По-перше, відсотки починають рахувати з часу зняття коштів із картки, а не з дня її видачі, як при готівковому кредиті. По-друге, кредитка має пільговий період, протягом якого відсотки не нараховують.

"Він триває 30-55 днів, залежно від умов банку. Це дуже зручно, коли гроші потрібні на тиждень чи два. Наприклад, трохи забракло на покупку чи не дотягуєте до зарплати", – каже спеціаліст.

Однак навіть у пільговий період кредитки за зняття коштів прийдеться заплатити. При безготівковому розрахунку в торгових мережах 3-4% від знятої суми, при знятті коштів у банкоматі – 5-7%.

Максимальна сума, яка може бути на кредитці, – 75 тис грн. Таку дають тим, хто має офіційну зарплату понад 20 тис грн. Людям із офіційним доходом у 5 тис грн можна розраховувати на кредитку із 7-10 тис грн.

Що потрібно перевіряти в умовах

Беручи кредит, потрібно уважно читати угоду. Краще взагалі перед її укладенням переглянути відгуки про кредитну лінію цього банку на незалежних інтернет-форумах. Потім взяти у банка типову угоду й уважно вивчити її вдома. Таким чином можна уникнути тиску банківського працівника й помилкового трактування деяких пунктів.

"При оформлення готівкового кредиту, варто звертати увагу, чи є обов'язкове страхування. Цей пункт може бути написаний дрібними літерами внизу, а становити 200-400 гривень на рік. Також перевіряйте комісії. Банк може встановити не лише щомісячні збори, а й одноразову але велику за касове обслуговування – 2-3%", – пояснює Олександр Бойко, спеціаліст із особистих фінансів.