Поділитись:

Луцька влада бере 10 млн євро кредиту, але не знає, хто і як гаситиме мільйонні відсотки

Четвер, 21 грудня 2023, 19:19
Луцька влада бере 10 млн євро кредиту, але не знає, хто і як гаситиме мільйонні відсотки

Луцька влада візьме кредит на суму в 10 мільйонів євро (у гривнях – близько 400 млн), які планує витратити на реконструкцію водопровідних мереж. Проте невідомо, хто ж платитиме відсотки по кредиту, а це близько 100 мільйонів гривень. Бо ж в бюджеті на це немає коштів, а «Луцькводоканал», для якого й беруть кредит, ще не має необхідного дозволу його гасити.

Жваве обговорення щодо кредитної історії розгорілося під час засідання чергової сесії міської ради у середу, 20 грудня.

У проєкті рішення йдеться, що кошти беруть в позику для масштабного проєкту КП «Луцькводоканал»: реконструкції очисних споруд в селі Липляни, реконструкції каналізаційного колектора по вулиці Карпенка-Карого, а також впровадження сучасних технологій водоочистки на Дубнівському водозаборі. Як зазначали пізніше, погашення кредиту хочуть повісити на згадане підприємство, хоч водоканал і так по вуха у кредитах. 

Такий підхід міської влади неабияк здивував депутатів, тому вони почали цікавитись, хто ж таки платитиме ці шалені відсотки по кредиту, коли його взагалі мають взяти та яким чином будуть надходити кошти. Депутат міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик повідомив, що за користування цими коштами доведеться платити немалі суми.

«Наскільки я розумію, ми не можемо заплатити ці кошти з вільних залишків, оскільки нам забороняє бюджетний кодекс. Але якщо ми будемо брати, ми будемо переплачувати шалені кошти через відсотки. Зараз ми будемо платити 6,5% за користування кредитом. Скажіть, коли ми будемо брати цю суму і чи ми будемо брати гроші частинами, чи в один момент?» – поцікавився Андрій Лучик.

Андрій ЛучикАндрій Лучик

Очільниця департаменту фінансів Лілія Єлова зауважила, що ці кошти будуть брати частинами – частину у 2024 році та частину у 2025, але якщо проєкт за цей час не завершиться, гроші позичатимуть й у 2026 році. Віддавати ж його доведеться протягом п'яти років з моменту оформлення. Погасити ж заборгованість вільними коштами у бюджеті, за словами Єлової, не вийде, бо більше цих грошей ні на що не вистачить.

«Якщо ми їх погасимо вільним залишком, то його більше ні на що не вистачить, це ж 10 мільйонів євро. По-перше, водоканалу зараз не треба всі гроші, вони ж реалізовують проєкти поступово: роблять роботу й оплачують, а на частину робіт дають аванс. Їм зараз не треба 10 млн євро одномоментно», – каже очільниця департаменту фінансів.

Лілія ЄловаЛілія Єлова

Важливе зауваження зробила депутатка міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій. Вона поцікавилась, чи передбачали у бюджеті на 2024 рік погашення цього кредиту. Лілія Єлова ж повідомила, що цих коштів у бюджеті не передбачали. Отож виходить, що у міської ради немає чим віддавати цей борг, але кредит вони таки беруть.

Мер Ігор Поліщук зазначив, що кошти на погашення кредиту братимуть з грошей, зароблених підприємством «Луцькводоканал». І тут починається найцікавіше, адже кредит оформлюють на Луцьку міську раду, а віддавати його вже буде «Луцькводоканал» і то, за словами Лілії Єлової, якщо в останнього буде можливість ті кошти віддати. Опісля запитання депутатки Алли Надточій щодо цього моменту, повисла пауза, адже ні міський голова, ні очільниця департаменту фінансів не знали, що відповісти.

Тоді ж «віддуватися» за цей дивний кредит до трибуни вийшов директор водоканалу Віктор Гуменюк. Він довго говорив про олігархічну систему і важливість впровадження цих програм, але таки зауважив, як Луцькводоканал, можливо, зможе платити по тому кредиту.

«За 30 років незалежності ми нічого не змінили, а воно вже на межі. Ця кредитна лінія дає можливість увійти в проєкт. Дане запозичення полягає у збільшенні статутного капіталу підприємства і воно розглядається як безповоротне. Тоді б відсотки ми повністю сплачували за рахунок підняття тарифів, але зараз ми цього не можемо. Можливо, ми до цього за рік-два повернемося», – зазначив Гуменюк.

Віктор ГуменюкВіктор Гуменюк

Міський голова повідомив, що зараз вони очікують рішення від НКРЕКП, щоб водоканал міг відшкодовувати ці кошти з власного бюджету. Але як так виходить, що рішення ще немає, а кредит брати хочуть вже? За словами і мера Поліщука, і очільника водоканалу Гуменюка, дозволу їм на це ще не давали, а в бюджеті гроші на відшкодування не закладали.

Депутат Андрій Лучик підкреслив, що він та його фракція не проти того, аби впроваджували такі проєкти, проте разом з тим існує питання ефективності використання цих коштів, бо ж за кредит так чи інакше платитимуть з податків лучан.

«Хочу наголосити, що ми не проти реконструкції очисних споруд, не проти реконструкції водозабору, ми не проти реконструкції колектора на Карпенка-Карого. Питання в ефективності використання коштів, для цього ми і ставимо питання, щоб розуміти, які механізми погашення цього кредиту, які механізми отримання. Скажіть, будь ласка, коли планується отримати перший транс по цьому кредиту?» – зазначив Лучик.

Керівник комунального підприємства Віктор Гуменюк повідомив, що перший транш в 100 тисяч євро були готові отримати ще цього року. Але вони вирішили це відтягнути, тому кошти хочуть отримати вже в травні-червні 2024 року. Витрачатимуть їх на реконструкцію колектора по вулиці Карпенка-Карого. Проте ніхто так і не пояснив, чому кредит мають брати зараз, якщо роботи планують на травень, а то й червень і оплачувати їх будуть, за словами Гуменюка, вже після фактичних ремонтів. Це своєю чергою дало б змогу зняти питання щодо погашення боргу. 

***

Що ми маємо? Якщо коротко – кредит на близько 400 мільйонів гривень, величезні відсотки та незрозумілі механізми погашення. З бюджету платити мільйонні відсотки не вийде, бо коштів не передбачали, і водоканал зараз теж не може його оплачувати, бо ще не отримав на це дозвіл. Ба більше, невідомо, чи комунальне підприємство «потягне» цю заборгованість, адже, за словами Єлової, платити Луцькводоканал буде «за можливості». Але якщо можливості не буде, то на кого ж повісять борг – невідомо.

Нагадаємо: влада Луцька на чолі з Ігорем Поліщуком продовжує покривати кабальну схему оренди котельні на вулиці Карбишева. Останнім своїм рішенням вони продовжили орендувати котельню ще на три роки, що для лучан обійдеться в кругленьку суму – понад 100 мільйонів гривень. Спершу мер заявляв, що підняти оренду мусять через те, що власники будуть її модернізувати, але по факту бачимо, що тільки місто встановлює там нові технології, а оренда росте. 

Хоч не задовго до мерства Поліщук сам критикував цю орендну схему, проте, очоливши місто, продовжив її покривати. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 квітня 2024
19 квітня 2024
10 квітня 2024
10:10
27 березня 2024
26 березня 2024
24 березня 2024
16 березня 2024
14 березня 2024
22 лютого 2024
12:51
14 лютого 2024