Поділитись:

Хто і як готує у Луцьку дітей до школи: від гуртків до садків

Вівторок, 12 листопада 2019, 20:00
Хто і як готує у Луцьку дітей до школи: від гуртків до садків

Ринок освітніх послуг у Луцьку, зокрема дошкільної підготовки, зростає та змінюється. Окрім муніципальних садочків відкриваються численні центри для розвитку та перші ліцензовані приватні садочки. Ця тенденція свідчить про попит споживачів на такі послуги та перегукується зі стратегією освітньої реформи: розвивати дошкільну освіту. Тож хто і як готує малюків до першого класу в Луцьку, з'ясовуватимемо далі.

ЧИ ПОТРІБНО ДИТИНІ ДОДАТКОВО ГОТУВАТИСЯ ДО ШКОЛИ

Нещодавно міністерка освіти Ганна Новосад заявила, що у пріоритетах освітньої реформи – дошкільне навчання та адаптація до світу, що швидко змінюється. За її словами, хороша середня освіта може бути лише за умови, що в перший клас приходять вже підготовлені діти. У 2018 році Міносвіти уже презентувало проєкт нового закону про дошкільну освіту, який пройшов громадське обговорення, однак поки що у переліку поданих до Верховної Ради його знайти не вдалося. 

Ганна Новосад, міністр освіти УкраїниГанна Новосад, міністр освіти України
Автор фото:today.ua

Нормативів, аби в обов'язковому порядку навчати дитину до школи, немає. Обов’язковою є лише повна загальна середня освіта. Саме школа повинна навчити читанню, письму, основам природничих та точних наук. Однак на практиці чимало батьків скаржаться на велике навантаження вже у початкових класах, тож батьки прагнуть підготувати дитину ледь не з ясел.

В одній з популярних міських фейсбук-спільнот ми запитали батьків, чи відвідували їхні діти якісь підготовчі заклади. Хтось зазначав, що не користувався такими послугами, інші батьки наймали репетитора, займалися з дітьми вдома. У багатьох відгуках батьки згадували, що достатню підготовку надав дитячий садочок. Значна частина відповіла, що малюки відвідували «маленьку школу».

«Не забирайте дитинства у діток! Вчитись будуть у школі. Повірте, з таким навантаженням, як зараз у школах, дітям достатньо буде і того навчання, ще й вчитись 12 років», – зауважила користувачка Тетяна.

«Потрібно віддавати в маленьку школу. У тому то й річ, що після садочка в школі велике навантаження, а маленька школа вже привчає до дисципліни в класі, та ще й навчає писати, читати, рахувати, і це дуже правильно», – відповідає інша користувачка Світлана.

Тож поки що рішення про дошкільний розвиток дітей перекладений на розсуд самих батьків.

ЧОМУ МАЄ НАВЧИТИ ДОШКІЛЛЯ

Відповідно до чинного закону про дошкільну освіту, на підготовчих етапах дитину вчать основам моральних норм. Малюки мають набути життєвий соціальний досвід, аби адаптуватися до початкової ланки школи.

Наприклад, пояснює керівник луцького ДНЗ №10 Валентина Костюк, граючись у рольову гру «Школа», вихованці повинні зрозуміти, що таке урок, перерва, як поводитися в їдальні, для чого потрібні бібліотеки. Для цього малюкам навіть влаштовують екскурсії справжньою школою. Діти можуть працювати з різними зошитами, розвивальними книжками, які пропонує ринок освітньої продукції.  

«Наша програма вимагає ознайомитися з процесом читання, але аж ніяк не навчити дітей читати. І ми повинні виконувати те, чого вимагає програма. Дитина повинна не навчитися в дитсадку писати, але орієнтуватися в зошиті, знати, що таке обкладинка, сторінка, листки, поле, як заштриховувати простим олівцем», – пояснює педагог.

Її доповнює вихователь-методист Олена Гніровська:

«Тут дитина навчається не лише жити в колективі, а чергувати відпочинок, сон, заняття. Для цього в дитсадку є режим та розклад. Тож дитина привчається до системи і порядку, які знадобляться в школі».

Разом з тим в закладах дошкільної освіти різних типів діють профільні гуртки: від вивчення англійської мови до робототехніки. Тобто, ще на дошкільному етапі дітей знайомлять із предметами, які їм знадобляться в майбутньому.

Дитячий садочок №10 виховує близько 400 дітейДитячий садочок №10 виховує близько 400 дітей

ХТО Є ХТО НА ОСВІТНЬОМУ РИНКУ

За структурою, ринок дошкільних послуг є конкурентним, тобто має багато гравців та продуктів. Усіх учасників можна поділити на кілька типів: 

  • муніципальні дитячі садочки 
  • приватні освітні заклади 
  • розвивальні центри різних типів організації
  • приватні репетитори

У Луцьку є 41 міський садочок комунальної власності. Загалом вони охоплюють 10 тисяч 702 дитини (станом на 2019 рік) віком від 2 до 6-ти років. Частина садочків є переповнена, деякі ДНЗ мають більше заявок в електронній черзі, аніж можуть записати дітей. Тобто, ці учасники ринку займають значну частину ринку, адже мають підтримку міського бюджету, розповсюджену мережу, доступні ціни, відповідають стандартам якості, які передбачені ліцензією на діяльність.

Карта розташування муніципальних садочків в ЛуцькуКарта розташування муніципальних садочків в Луцьку
Автор фото:reg.isuo.org

Також за інформацією обласного управління освіти в Луцьку є два приватні заклади, які мають ліцензію на провадження освітньої діяльності за рівнем дошкільної освіти. Мова йде про «Сімейну академію «Плай» та приватний садочок Happy Kids Club. Вони охоплюють невелику долю ринку.

Інші заклади, які надають освітні послуги, діють як підприємці з відповідним КВЕДом, або ж навіть як громадські організації. Є також маленькі школи, які працюють при Палаці учнівської молоді, Центрі науково-технічної творчості тощо.

Офіційного реєстру усіх таких гравців знайти не вдалося. За орієнтовними підрахунками їх кількість становить близько двох десятків. Це «маленькі школи», клуби, секції раннього розвитку, курси тощо, які надають послуги підготовки до школи.

У приватному порядку надають послуги і репетитори. Оплата відбувається погодинно. Часто це можуть бути студенти вузів.

ЯК ВІДКРИТИ ПРИВАТНИЙ САДОЧОК?

Для того, щоб легально надавати освітні послуги дошкільнятам, є кілька шляхів, пояснює адвокат Олег Огородник. Це можуть бути фізичні особи-підприємці, основним видом діяльності яких є освітня діяльність. Якщо юридична чи фізична особа хоче, аби її заклад мав статус освітнього, необхідна ліцензія. Адже до закладу, який працює повний день, вимоги особливі.

Для отримання ліцензії дошкільний заклад повинен затвердити документацію, мати приміщення, що відповідає спеціальним санітарним та протипожежним вимогам, про що державні контролюючі органи видають відповідні висновки.

Велике значення має також персонал, який працюватиме у садочку. Окрім вихователів, які обов’язково повинні мати педагогічну освіту, необхідно у штаті також мати медичного працівника, котрий повинен забезпечити постійне медичне обслуговування. Одним із завершальних етапів є погодження режиму навчання та виховання, навчально-трудового навантаження з органами, які відповідають за санітарні норми. 

Керівник першого в Луцьку приватного ліцензованого садочка Happy Kid’s Club Валентина Галущак вважає, що єдиним справжнім бар’єром у відкритті приватного закладу насправді може бути лише страх людини, яка має таку ідею.

Валентина Галущак, керівник приватного дитсадочкаВалентина Галущак, керівник приватного дитсадочка

«Процедура ліцензування – традиційна. Необхідно зібрати увесь пакет документів, де ти підтверджуєш дотримання усіх нормативів та вимог, і подати ці документи до обласної адміністрації. Це, звісно, вимагає зусиль і часу, але знову ж таки, якщо це є справою, яка тебе захоплює, то це виключно завдання, яке потрібно виконати», – міркує Валентина Галущак.

РОБОТИ ВИСТАЧИТЬ УСІМ

Конкуренція на ринку послуг дошкільної освіти зростає. Це добре для споживачів, які отримують вибір, а учасники ринку змагаються за своїх покупців якістю послуг, а не лише ціною.

Кожен з учасників має свої переваги та слабкі місця. Наприклад, муніципальні садки користуються зручним розташуванням, адже розташовані у різних куточках міста. Тут порівняно недорога оплата, якщо зважати, що дитина отримує харчування та цілодобове дозвілля. Проблема муніципальних садочків полягає у плинності кадрів через невисоку оплату праці педагогів. Окрім цього тут важко оперативно оновлювати матеріально-технічну базу, а навантаження на одного педагога велике.

Приватні садочки можуть якісніше доглядати за дітьми, обирати меню, проводити навчання, адже тут менші групи, ліпші матеріально-технічні умови та гнучка система ухвалення рішень. Вони знають, що вартість перебування в закладі недешева, а отже мають відрізнятися якістю.

Хто і як готує у Луцьку дітей до школи: від гуртків до садків

«Потрібно розуміти, що різні заклади мають свій клієнтський ряд, займають свою нішу і вона відрізняється від нашої. І це не обов‘язково про фінансову спроможність. Мова більше про збіг очікувань батьків, їхнього бачення процесу виховання із нашими цінностями і принципами, підходами і методами. А говорити про конкуренцію ми можемо лише тоді, коли заклади знаходяться в одному сегменті», – говорить про конкуренцію на ринку керівник приватного садочка Happy Kid’s Club Валентина Галущак.

Розвивальні центри, маленькі школи, клуби та окремі курси підготовки мають більш гнучку вилку цінової політики. Нині вони розташовані в Луцьку у різних районах та пропонують великий спектр послуг. Такі центри мають переваги в тому, що проводять навчання в порівно невеликих групах, мають свою специфіку, спрямування, працюють в різних цінових сегментах. Однак, вони не мають специфічних умов: наприклад, власних харчоблоків, умов для денного сну тощо. А отже, не є еквівалентом дитсадка.    

Переваги репетитора в тому, що це дешева послуга, яка дозволяє покращити конкретні прогалини у підготовці конкретної дитини, однак не забезпечує навичок соціалізації, робити в колективі. 

Вартість навчання у закладах, що надають підготовку до школи*

Муніципальний садок (місяць)

Приватний садок (місяць)

Маленькі школи при комунальних закладах

Підготовка в приватних розвивальних центрах

Репетитор

~ 400-600грн/ міс.

~ 5000-9000 грн/міс.

~1200-1400 грн/рік

~170 грн/заняття до 60 тис. за 10 місяців

~ 100 грн/год

* Ціни залежать від багатьох факторів: оцінювати цей показник важко, оскільки різна тривалість занять, кількість, форма оплати (що заняття, помісячно, річний) та наявність додаткових послуг. Наприклад, витратних матеріалів, харчування тощо.

ПРОГНОЗ

У 2019 році до луцьких шкіл у перший клас пішло 3150 учнів. Оскільки діти починають підготовку до школи з 5 або 6 років, то цю цифру можна множити вдвічі, аби дізнатися обсяг ринку. Окрім цього, після об’єднання Луцька з Прилуцькою сільською радою, сільські діти отримують права міського населення, а отже і право відвідувати дитячі садки і школи. Тобто, потенційний попит на послуги з підготовки дітей у місті мав би зрости.

Підготовка до школи припадає, коли дитині виповнюється 4-6 років. Отже, якщо проаналізувати динаміку приросту населення в Луцьку, починаючи з 2015 року, то вона має від’ємний характер. Якщо у 2014 році приріст населення відповідно до даних Держстату у 2014 році в Луцьку становив 0,9, то вже наступному році був від’ємним (–0,4) і продовжував падати саме через зменшення народжуваності.

Разом з тим загальна тенденція появи на освітній ниві нових гравців створює сприятливі умови для поліпшення якості послуг для дітей. Окрім цього, створення умов для зайнятості дітей може вивести до макрориноку і додатковий капітал – працю жінок, які не можуть працювати, оскільки доглядають за дітьми.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів