Поділитись:

Українці отримали нагороди за порятунок поляків у роки Волинської трагедії

Четвер, 20 червня 2019, 10:50
Українці отримали нагороди за порятунок поляків у роки Волинської трагедії

Уперше в історії медалями «Virtus et Fraternitas» нагородили осіб, які у XX ст. рятували польських громадян від злочинів.

Церемонія вручення нагород – польських відповідників медалі «Праведник народів світу» – відбулася 19 червня в Польському театрі у Варшаві, – пише Монітор.Інфо. 

«Медаль «Virtus et Fraternitas» – це нагорода особам, які рятували або дбали про пам’ять людей польської національності, а також польських громадян інших національностей, які були жертвами злочинів», – повідомила канцелярія президента. Додано, що йдеться про злочини 1917–1990 рр., враховуючи радянські, нацистські злочини, злочини на ґрунті нацизму чи інші злочини проти людяності та військові злочини. «Медаль вручатимуть уперше з моменту її заснування», – повідомили в канцелярії президента.

Медалі «Virtus et Fraternitas» (від лат. чеснота і братерство) вручили понад десятьом людям. Вшановані, зокрема, українці, які рятували поляків під час Волинської трагедії, а також громадянин Казахстану і угорський солдат, які допомагали польським громадянам. Відзначена також Бернська група, яка під час війни рятувала євреїв, видаючи їм у Швейцарії фальшиві паспорти країн Латинської Америки.

Кандидатів висував Інститут Пілецького – організація, яка займається вшануванням, документуванням та вивченням історії ХХ ст. з особливим акцентом на польський досвід і долю польських громадян.

Серед відзначених українців, які рятували поляків під час Волинської трагедії, Анатолій та Зінаїда Гергель. Особисто нагороду повинна отримати Олександра Васейко, завдяки якій польські археологи знайшли місця масових поховань поляків, убитих у Волі Островецькій та Острувках.

Батько Олександри Каленик Лукашко до війни дружив із поляками, що мешкали в Островках та Волі Островецькій.

«Каленик допомагав польській родині ховатися в лісі. Коли він виявив, що їх також убили, показав доньці могили, які позначав хрестами, вирізаними на корі сусідніх дерев», – написав інститут, додавши, що навіть через 70 років Олександра Васейко пам’ятала про убитих і приносила квіти на їхні могили.

Довідково: 

Відзнака – це кругла, посріблена і окислена медаль, на якій розміщено зображення орла і напис «VIRTUS ET FRATERNITAS». На зворотному боці – уособлення польської діаспори – стилізована фігура жінки в орнаментах, які нагадують крила ангела, яка у правій руці тримає спис у формі спису Святого Маврикія, а в лівій – лавровий вінок. По контуру – цитата Йоана Павла II: «Człowieka trzeba mierzyć miarą serca» («Про людину потрібно судити за її серцем»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів