Експерти з'ясували, що сон – це ключовий елемент навчання, тому кидайте все і йдіть спати

Неділя, 05 травня 2019, 23:52

Повноцінний нічний відпочинок безумовно важливий для пам'яті. Але справжній зв'язок нейробіологи тільки починають розуміти.

Якке Таммінен – викладач психології в університеті Роял-Голловей. Безліч його студентів не сплять ніч перед іспитом, сподіваючись визубрити якомога більше. Але це "найгірший для вас варіант", попереджає Таммінен. І йому можна вірити, адже він – експерт у питаннях впливу сну на пам'ять людини.

Проте для закріплення знань у мозку необхідний саме сон. І причину цього явища пояснюють дослідження Таммінена та інших. Учасники його найновішого проекту вивчають нові слова, а потім не сплять усю ніч, щоб перевірити, як ці слова запам'ятаються.

Про це повідомляє ВВС.

"Сон – це справді ключовий елемент навчання, – каже Таммінен. – Поки ви спите, ваш мозок продовжує навчатись і засвоювати інформацію. Він трудиться від вашого імені, щоб не змарнувати багатогодинне навчання".

Дослідники з'ясували, що під час сну по-різному взаємодіють ділянки мозку, які відповідають за логіку (лобна частка) та емоції (мигдалеподібне тіло).

Нічні ритми

Для оптимального функціонування організму (на роботі, навчанні чи в інших сферах життя) вам необхідно створити для себе розмірене середовище.

Якщо спосіб життя, середовище чи генетичний розлад викликають порушення сну, то найпростіший вихід – вночі затуляти вікно щільними шторами, а вдень, коли темно, вмикати яскраве світло, щоб відтворити природні цикли дня/темряви.

Рятівний денний сон

Циркадний ритм в навчанні дорослих відіграє важливу роль. Проте особливо вона помітна в дитинстві.

У дітей повільний сон триваліший, ніж у дорослих. Можливо, тому вони навчаються швидше, миттєво засвоюють як мови, так і інші знання.

Дітям потрібно спати вдень, щоб запам'ятати все, що вони вивчили. 

В лабораторії дитячого сну Тюбінгенського університету в Німеччині досліджують роль сну в покращенні дитячої пам'яті. Вчені моніторять активність дитячого мозку під час сну й ту кількість інформації, яку діти засвоюють до та після сну.

За їхніми висновками, сон допомагає отримувати доступ до прихованих знань (процедурна пам'ять) і перетворювати їх на відкриті (декларативна пам'ять).

Дорослі теж можуть розраховувати на інформацію, отриману впродовж дня. Однак, як пояснює дослідниця Катаріна Цінке, "ефективніше цей процес відбувається у дітей".

"У ранньому дитинстві результати кращі, бо мозок тільки розвивається", – розповідає Домінік Петіт, координаторка канадської Мережі сну й циркадного ритму. Простіше кажучи, дітям потрібно спати вдень, щоб запам'ятовувати все, що вони вивчили.

"Завдяки денному сну в маленьких дітей збільшується словниковий запас, розвиваються навички узагальнення значень слів і абстракції при вивченні мови, – пояснює Петіт. – Однак для пам'яті й навчання сон надзвичайно важливий протягом усього життя людини".

Крім того, сон допомагає змінити можливості доступу до інформації. Відпочилий мозок більш гнучкий, легше видобуває інформацію. А також йому краще вдається виокремлювати найважливіше.

"Власне, це активний процес зміцнення пам'яті, - зазначає Цінке, - коли запам'ятовується найважливіша інформація (суть)".

Тож для дітей і дорослих, що вивчають мову, тривалий сон - не ознака лінощів. Він життєво необхідний для утворення зв'язків у мозку та ритмів нашого організму.

А отже, після наступного інтенсивного уроку Duolingo відразу лягайте спати. І тоді, прокинувшись уранці, ви здивуєтесь, як багато засвоїли.

Прочитатиоригінал цієї статті англійською мовою ви можете на сайті BBC Future.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антисептики чи мило для рук, що ефективніше